Умни очила ни навигират чрез MicroLED дисплей

Концепцията за умни очила на Xiaomi обещава реалистична, практична и полезна носима джаджа
(снимка: Xiaomi)

Малко след новината за дружбата между Facebook и Ray-Ban на бял свят се появява и това: концепция за чифт интелигентни очила от китайската технологична фирма Xiaomi, които не само надминават едноименния смартфон, но и предлагат някои забележителни функции за независимост и удобство.

Смарт-очилата са проектирани да приличат на съвсем обикновени очила. Те обаче те разполагат в сградена система за изображения, която допълва собственото зрение на потребителя с добавки като например сигнали за входящи обаждания, навигация „завой по завой“, превод на текст или снимки в реално време.

Тази информация се изпраща в зрителното поле на потребителя благодарение на чип за MicroLED с размери 2,4 х 2,02 мм – или приблизително със същия размер като оризово зърно – и с отделни пиксели от 4 µm. За да се запази целостта на изображението дори при пряка слънчева светлина, Xiaomi е избрала монохромен дисплей с висока яркост, а не пълноцветен. Светлината от него се насочва към окото чрез оптични вълноводи, вдълбани върху вътрешната страна на дясната леща.

Светлината от MicroLED дисплея се насочва към окото чрез оптични вълноводи в лещата
(снимка: Xiaomi)

„Оптичната вълноводна технология значително намалява размера и теглото на устройството и следователно позволява на интелигентните очила да се доближат до форм-фактора на традиционни очила,“ обясниха от производителя. Въпреки това, според наличните данни, интелигентните очила се състоят от почти 500 компонента. Те включват такива неща като четириядрен ARM процесор, батерия, тъчпад, различни сензори, Wi-Fi / Bluetooth модули. Що се касае до софтуера, очилата работят със собствена операционна система Android.

Всичко това означава, че умните очила не само действат като втори екран за сдвоен смартфон, но могат и да работят самостоятелно – например да предоставят напътствия за навигация, докато потребителят се разхожда из непозната част на града, да превеждат текст от меню на ресторант и т.н. Естествено, вградената камера може да се използва и за заснемане на снимки. Малка лампичка издава кога устройството се използва като камера.

Наред с това смарт-очилата имат и насочен двоен микрофон и високоговорител, за да могат да осъществяват повиквания чрез сдвоения телефон. Възможно е гласово взаимодействие с цифрови асистенти, извеждане на известия и получаване съобщения от важни контакти.

И цялото това нещо тежи само 51 грама! Единственото, което не е ясно, е дали Xiaomi има планове да пусне в производство разработката си.

Вградената система за изображения допълва собственото зрение на потребителя
(снимка: Xiaomi)

Коментар