Seagate Exos X и E – големи, бързи и икономични HDD

Дисковете Exos са безапелационна комбинация от корпоративен клас надеждност, скорост и ниска цена
(снимка: Seagate)

„Смайващо голям, дяволски бърз” – така ранните потребители определят твърдите дискове (HDD) от сериите Exos X и Exos E на Seagate. И двата вида са от корпоративен клас, предназначени за мащабни центрове за данни, готови за голямо натоварване по всички критерии. Дисковете от серията X веднага бият на очи и с гигантския си капацитет: до 18 терабайта (TB). А това прави цената на съхранението завидно ниска. Определящ фактор и за двете линии е техният изключително нисък коефициент на дефектиране: индексът на надеждност при 24х7 работа е 0,35.

Експоненциалното увеличаване на обема на информацията в глобален мащаб е феномен, за който се говори от няколко години. Но през 2020 г. той бе „застигнат” от пандемията на коронавируса. Тя добави ново предизвикателство към устройствата за съхранение на данни. Не стига, че нарастват неудържимо като обем, те трябва да са годни и за новия „хибриден” модел на работа. Това значи да бъдат проектирани така, че да са достъпни от много места, от близко и далеч, в корпоративни центрове и в облачни системи, постоянно онлайн, достъпни през всякакви видове връзки.

В отговор на подобни изисквания твърдите дискове на Seagate от серията Exos X и Exos E са проектирани за безпощадна постоянна работа, 24х7, с голям обем, с лесен достъп до данните, при максимална надеждност. Замислени за корпоративни и облачни центрове за данни, двете серии понякога биват търсени и за вграждане в „лични” центрове за данни на индивидуални професионалисти – фотографи, видео-оператори, графични дизайнери, архитекти и други специалисти, чиято дейност поради своето естество генерира огромни обеми данни. Дори и геймърите, които по някаква причина предпочитат HDD пред SSD, имат основание да изберат дисковете Exos заради високата им скорост.

Seagate Exos X

Много голям, много бърз, неустоимо икономичен – Exos X18 е твърд диск от висок корпоративен клас. Специалистите, които вече са го тествали, споделят, че наред с отличните му параметри цената е откровено феноменална.

Exos X18 е проектиран за безпощадно „бъхтане”: 2,5 милиона часа без прекъсване
(снимка: Seagate)

Колко феноменална? На пръв поглед цената от 1200+ лева може да смути мнозина, но всъщност тя е доста съблазнителна и то не само за ИТ професионалистите в големите облачни центрове за данни, а и за мнозина извън този експертен кръг. Съотнесена към капацитета, подобна цена означава 6,5 стотинки на гигабайт.

Капацитетът варира от 12 до чудовищните 18 терабайта при различните модели. Без съмнение привлекателна и за ИТ професионалистите в центровете за данни, и за експертните индивидуални потребители е скоростта на входно-изходните операции: 260-270 MB/s, като при „двойния” X14 тя достига 524 MB/s. В този случай е вградена технологията MACH 2 на Seagate: дискът има две глави за четене и писане, работещи едновременно и независимо една от друга.

Дискът е проектиран за безпощадно „бъхтане”: 2,5 милиона часа без прекъсване. Неговият рейтинг за срив е едва 0,35 – знак за висока надеждност. Затова и не е изненада, че устройствата идват с 5-годишна гаранция.

Exos X18 е твърд диск от висок корпоративен клас с капацитет до чудовищните 18 терабайта
(снимка: Seagate)

Мнозина от експертите, които вече са тествали някой от дисковете от серията Exos X, споделят още, че дискът е осезаемо шумен. Това може да е от значение за индивидуалните потребители – специалисти от професии с типичен за тях голям обем на обработваните данни и съответно нужда от неголеми системи за съхранение, например в малък офис или домашен офис. Тогава този шум има известно значение, както и усещането за вибрация.

Независимо от това обаче дори собствениците на малки системи за съхранение с Exos X са категорични, че и шумът, и топлината си струва да се приемат на фона на безапелационната комбинация от ниска цена, корпоративен клас надеждност и „облачна” скорост на входно-изходните операции. За корпоративните потребители, разбира се, шумът няма никакво значение.

Seagate Exos E

Дяволски бърз, икономичен, за тежко натоварване – с тези думи могат да се опишат дисковете от линията Exos E на Seagate. Проектирани за корпоративни сървърни системи и „облачни” инфраструктури, те са замислени за висока плътност на данните, ниско енергийно потребление и интегритет на данните. Със своя 2,5 инча форм-фактор повечето представители на фамилията са предвидени за модерните центрове за данни: готови за 24х7 работа, 2 милиона часа работа без прекъсване и без срив, при около 5W консумация.

Exos 7E8 е известен сред професионалистите с неписания етикет „няма грижи”
(снимка: Seagate)

Любимец от тази серия обаче се оказва 3,5-инчовият Exos 7E8, чиито форм-фактор му позволява да бъде вграждан дори и в по-стари сървъри и системи за съхранение на данните, гарантирайки до 249 MB/s. По същата причина той се слави и сред домашните потребители от свободни професии, боравещи с големи обеми данни (снимки, видео, рендери). Лесно се вписва в малък домашен сървър и RAID конфигурация. В допълнение, устройството има и SATA, и SAS интерфейс, а различните модификации варират от 1 TB до 8 TB.

Професионалистите използват за него неписания етикет „няма грижи”. Ранните му потребители потвърждават, че моделите от линията са способни да издържат на натоварване от 550 терабайта годишно.

Енергийна ефективност

Всички съвременни твърди дискове на Seagate са хелиеви. Вътрешността им е изпълнена с хелий – газ, който е по-лек от въздуха – и съответно намалява триенето и турбуленциите при въртенето на плочата-носител. В резултат на това те консумират по-малко енергия за своята работа.

Exos дисковете на Seagate спестяват на организациите значителни суми от сметките за електроенергия
(снимка: Seagate)

За организациите с корпоративни и облачни центрове за данни е от голямо значение и енергийната ефективност на тези устройства. Тяхната максимална консумация е 9,4-9,8 вата. Това едва ли ще впечатли индивидуалния потребител особено много, но за корпоративните структури с много сървъри и хиляди дискове, подредени в шкафове, изпълващи цели зали, това има съществено значение: енергийното потребление от порядъка на 0,52 вата на терабайт съхранявани данни означава значителни спестени суми от сметките за електроенергия.

Твърдите дискове от сериите Exos X и Exos E се достъпни на нашия пазар в партньорската мрежа на дистрибутора АСБИС България, наред с останалите сторидж продукти на световния производител Seagate.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар