Половината жертви на рансъмуер плащат откуп

Най-често откупи на киберпрестъпниците плащат жертвите на рансъмуер в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Повишена активност на хакерите, изнудващи организации с откуп в замяна на правото да получат достъп до собствените си данни или да деблокират работата на инфраструктурата, се наблюдава напоследък.

Данните не са много утешителни за жертвите. Миналата година откуп е платен в 52% от случаите, като най-висок е процентът на компаниите с готовност за плащане в Съединените щати, според проучване на Proofpoint.

От 3600 компании на седем регионални пазара приблизително две трети са претърпели атаки с рансъумер през 2020 г. Около 52% от жертвите в крайна сметка се съгласили да плащат на хакерите.

В САЩ делът на покорните жертви достига невероятните 87%, във Великобритания той не надвишава 59%, в Германия – 54%, а японските компании плащат на киберпрестъпници само в една трета от случаите.

Атакуваните японски компании все още не са разкрили сумите, платени на хакерите, въпреки че големи плащания от този вид трябва да бъдат декларирани пред акционерите. Според експертите, или сумите на откупа са били ограничени до умерени стойности, или по-голяма част от плащанията са правени от малки компании, които не са предмет на тази регулация.

Средната сума на откупа се е утроила през миналата година, достигайки 312 000 долара, по данни Palo Alto Networks. Съветът към жертвите на рансъмуер атаки е първо да преценят всички рискове, свързани с плащането на откупа, и да се опитат да решат проблема сами.

Неграмотните действия на ръководството на компанията при подобни киберинциденти могат да поставят под въпрос нейната компетентност. Съобразяването с изнудвачите не може да бъде насърчавано от акционери и бизнес инвеститори.

Коментар