Българска AI система съветва по финансови въпроси

Финансите са една от сферите, където AI си проправя бързо път
(снимка: CC0 Public Domain)

Иновативна система с изкуствен интелект Melinda, оптимизирана специално за банковия и финансов сектор, ще демонстрира „Сирма Груп Холдинг” на едно от най-значимите международни изложения в областта на финансовите технологии –  Money20/20 в Амстердам, което започва утре, 21 септември.

Системата с изкуствен интелект е разработена изцяло в България. AI технологията е способна да води пълноценни разговори, да отговаря на различни въпроси, както и да се надгради до цялостен финансов съветник – робот.

Melinda използва технологии като машинно обучение, обработка на естествен език (NLP), разбиране на естествен език и други, благодарение на което може да анализира и разбира казаното от своя човешки събеседник, предлагайки смислени и полезни отговори.

Тези способности превръщат системата в ценно допълнение към всеки екип. Melinda може да участва активно в продажбите, маркетирането на нови услуги, както и в последващата поддръжка.

Стандартната версия на Melinda е чатбот приложение, което може да се превърне в пълноценен робот – съветник, предоставящ информация и съвети в комплексни области на банкирането. Това може значително да либерализира достъпа до услугата „финансов съветник” и да я направи по-достъпна ценово за повече хора.

В добавка системата използва иновативна RPA (Robotic Process Automation) технология, която автоматизира „фронт енд” дейностите. Така Melinda се превръща в цялостно решение, което за разлика от традиционните чатботове, може да се интегрира успешно в различни бизнес процеси.

Коментар