Huawei отпадна от топ 6 при смартфоните

Смартфоните Huawei вече са извън Топ 6 по продажби на световния пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Промени на пазара за смартфони отчитат анализатори. Известната компания Huawei, която е под санкции от САЩ, отпадна от Топ 6 на водещите играчи, по данни на Counterpoint за второто тримесечие на 2021.

Първите пет места на световния пазар за смартфони заемат съответно Samsung (18% пазарен дял), Xiaomi (16%), Apple (15%), Oppo (10%) и Vivo (10%). На 6-та позиция е младият китайски бранд Realme (5%), който измества Huawei, според Counterpoint.

Realme се появи през 2018 г., предлагайки бюджетни смартфони Oppo под друго име. Постепенно устройствата на компанията започнаха да се развиват независимо от Oppo и в момента няма напълно идентични модели от двете марки.

Първоначално Realme започна своята експанзия от индийския пазар, където конкурираше бюджетния Xiaomi Redmi, а през 2019 г. брандът навлезе осезаемо и на други пазари.

В периода от третото тримесечие на 2018 г. до второто тримесечие на 2021 г. продажбите на смартфони и други джаджи с марката Realme възлизат средно на 15 милиона броя на тримесечие, а ръстът през този период е 135,1%.

В момента Realme оперира на пазарите в 60 държави, като в 20 от тях е сред първите пет марки. По-специално, Realme заема пето място в Европа. Това повлия на Huawei, който беше изместен от новия бранд.

Huawei е под санкции от САЩ от 2019 г. Компанията беше принудена да продаде дивизията Honor и днес, с изключение на няколко модела, почти напълно ограничи производството си на смартфони.

Коментари по темата: „Huawei отпадна от топ 6 при смартфоните”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Жалко. Голям фен съм на Huawei и спокойно мога да кажа, че Huawei P30 е просто върховен.

Коментар