Realme расте най-бързо на пазара за смартфони

Смартфоните Realme набират бързо популярност по целия свят
(снимка: Realme)

Глобалните доставки на смартфони са нараснали с 32% през третото тримесечие спрямо второто, на намаляват на годишна база с 4% до 380 милиона бройки, сочат данни на Counterpoint Research. Някои производители регистрират спад, но други прогресират.

Много водещи доставчици, вкл. Huawei, Apple, Oppo, Vivo и LG, бележат спад на фона на продължителната пандемия COVID-19 и забавящата се световна икономика. В същото време други производители на смартфони успешно се противопоставят на негативните тенденции в индустрията. Сред тях се откроява младата китайска марка Realme.

През последното тримесечие доставките на смартфони с този бранд са нараснали с 45% на годишна база и със 132% на тримесечна, сочат данните на Counterpoint. В резултат на това в края на септември 2020 г. общите доставки на компанията възлизат на 50 милиона единици. Така Realme се превърна в най-бързо развиващата се марка, като се има предвид, че е на пазара едва от 2018 г.

Counterpoint отбеляза, че резултатът на Realme е особено впечатляващ, тъй като компанията е успяла да продаде 50 милиона устройства по-бързо от водещите марки като Samsung, Apple, Huawei и Xiaomi.

С фокус върху младежката аудитория и онлайн продажбите, марката Realme се разраства бързо в много региони на света. В Индия тя влезе в топ пет на най-популярните марки смартфони през първото тримесечие на 2019 г. В страните от Югоизточна Азия, където устройствата Realme се появиха за първи път през 4-то тримесечие на 2018 г., влизането в Топ 5 отне на компанията шест месеца, а в Испания тя проби в челната петица само за месец от появата си на местния пазар.

Изразената възходяща динамика в регионите на Realme продължава и през 2020 г. През третото тримесечие доставките на смартфони с тази марка в Индия нараснаха с повече от 300%, в сравнение с предходното тримесечие, а пазарният дял на компанията достигна 15%, с което Realme се доближи до по-големия играч Vivo.

В Югоизточна Азия Realme отчита ръстове от 196% и 47% съответно на годишна и тримесечна база. Компанията е лидер в такива ключови страни от региона като Филипините, Малайзия, Индонезия, Тайланд и Виетнам.

Realme се справя добре и на пазара на смартфони в Европа. Анализаторите прогнозират, че агресивната глобална експанзия и силният растеж на Realme ще продължат и през 2021 година.

Коментар