Без смартфони при COVID-19, препоръчва биолог

Смартфоните не са препоръчителни, когато човек е болен, твърди руски учен
(снимка: CC0 Public Domain)

Хората, инфектирани с COVID-19, изпитват когнитивен спад, твърдят учени. Паметта им се влошава, вниманието им намалява и им е по-трудно да се концентрират. Някои изследователи обаче вярват, че подобен ефект предизвиква хаотичният поток от информация, който сполетява човек при прекомерна употреба на електронни джаджи.

Заслужава ли си да „седим на телефона” по време на заболяване? На този въпрос отговаря в интервю за руското радио „Спутник” биологът д-р Святослав Медведев, старши изследовател в Института по човешки мозък на Руската академия на науките.

„По принцип всяко заболяване под една или друга форма отслабва когнитивните функции. Когато имате силно главоболие или треска, когато се чувствате зле, не трябва да злоупотребявате с джаджите. Смята се, че дори книги не е препоръчително да се четат по време на заболяване”, казва Медведев.

„Старите лекари винаги препоръчваха да не се гледа телевизия, да не се чете книга. Вярно е, че можете да виете от копнеж, но нищо не може да се направи – тези, които са тежко болни, се нуждаят, наред с други неща, от покой”, обяснява докторът.

И при използването на електронни джаджи, както при всичко останало, мярката е важна. Това трябва да се помни не само по време на заболяване.

„Не трябва да злоупотребяват с джаджите не само хора, които имат Covid, но и всички останали. По-добре е да ходите, да говорите, да се запознавате. Джаджите са вид наркотик”, категоричен е д-р Святослав Медведев.

Коментар