Qualcomm може да доставя само 4G чипове на Huawei

Qualcomm е получила лиценз да работи с Huawei, но със сериозно ограничение
(снимка: Qualcomm)

Преди седмица разработчикът на мобилни процесори Qualcomm потвърди, че е кандидатствал пред властите в САЩ за лиценз за доставка на чипове на Huawei. Според китайки източници, компанията е получила разрешение, но за 4G вместо за 5G чипове.

Американският чипмейкър работеше в тясно сътрудничество с Huawei в разработката на 4G чипове, главно в Изследователския център Сиан, припомня Gizmochina. Сега, след получаване на лиценза, Qualcomm ще се стреми да увеличи допълнително предлагането на 4G мобилни телефони.

Напоследък много компании получават разрешение да правят бизнес с Huawei. Сред тях са AMD, Intel, Samsung Display и други големи имена. Твърди се, че около 300 компании чакат да получат одобрение от правителството на САЩ за търговия с Huawei.

След като забрани на своите компании да използват 5G оборудване на Huawei поради опасения за сигурността, наскоро правителството на САЩ блокира и бизнеса с чипове на компанията. В резултат на това Huawei беше подложена на голям натиск – не може да използва услугите на Google, да произвежда свои собствени чипсети Kirin чрез TSMC и да разпространява своята 5G технология по света.

Qualcomm ще спечели от получаването на лиценза. Компанията, която някога беше основен патентен партньор на Huawei, загуби бизнес, след като последната започна да расте. Забраната за продажба на чипсети допълнително отслаби връзката между двете компании. Но лицензът за продажба на чипове на Huawei ще бъде от голямо значение в бъдеще.

Освен това близо 10 производители от региона, включително TSMC, SMIC, SK Hynix, Samsung и Western Digital, чакат одобрение за лиценз. Според източниците, правителството на САЩ дава желаните лицензи, стига компонентите да не се използват в 5G устройствата на Huawei.

Въпреки че това е известно облекчение за Huawei, която изпитва недостиг на чипове, възприемането на 4G вместо 5G ще бъде трудно за компанията. Предстои да видим как Huawei и Qualcomm ще използват тази възможност за разширяване на бизнеса си.

Коментари по темата: „Qualcomm може да доставя само 4G чипове на Huawei”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    естествено че за хуавей е облекчението

  2. ха

    >Все пак това е известно облекчение за китайския производител
    От кога Qualcomm стана китайски производител?

Коментар