Електромобилите оскъпиха дефицитния литий

Продажбите на електромобили ще нараснат с около 90% през настоящата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето на електрически превозни средства нараства бързо, но възпиращ фактор е недостигът на литий – материал, критичен за батериите на електрическите превозни средства.

Очаква се продажбите на електромобили в световен мащаб да нараснат с 90% тази година, спрямо миналата, и да превишат 6 милиона броя. Продажбите на трите най-големи пазара – САЩ, ЕС и Китай – ще се увеличат със 150-200%, отбелязва Digitimes.

Но докато производството на батерии все още е под капацитета на предприятията, предлагането им изостава от нуждите на автомобилните производители. На доставчиците на материали за батерии обикновено отнема една до две години, за да разширят производствения си капацитет, и около 110 милиона долара капиталови разходи на всеки GWh капацитет на батериите.

Голямата инвестиция на време и капитал изисква внимателно планиране, поради което доставчиците на материали за батерии не бързат да разширяват производството с оглед на свръхкапацитета от 2018 г. Междувременно, поради изчерпването на запасите тази година, цената на материалите за батерии се покачи.

От януари до септември цената на литиевия карбонат нарасна със 171%, на литиевия хидроксид – със 173%, а на литиевия хексафлуорофосфат – с 273%. Други материали също поскъпнаха, макар и в по-малка степен – кобалт с 34%, а никел с 21%.

Коментар