AI предвижда дали ще вали след два часа

Изменението на климата затруднява предвиждането на неблагоприятни метеорологични условия
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от лондонската AI лаборатория DeepMind и университета в Ексетър заедно с експерти на британската метеорологична служба са разработили система за моментално прогнозиране на времето. Изкуственият интелект може да определи дали ще вали в рамките на следващите два часа.

Традиционните методи използват сложни изчисления и обичайно прогнозират само за времето в идните шест часа до седмици. Новата система с изкуствен интелект обаче може да направи по-точни краткосрочни прогнози, включително за опасни бури и наводнения, отбелязва BBC.

Това е сложна задача, защото изменението на климата затруднява предвиждането на неблагоприятни метеорологични условия, тъй като честотата и силата на обилните дъждове се увеличават. Според изследователите, това може да доведе до значителни материални щети, а даже и смърт.

„Екстремните метеорологични условия могат да имат катастрофални последици, включително загуба на човешки живот, и подобни събития ще стават все по-често срещани”, обясни ръководителят по партньорствата в метео-службата Ниал Робинсън. Затова по-точните краткосрочни прогнози за времето могат да помогнат на хората да останат в безопасност”.

Системата се е научила как да идентифицира общите модели на валежите, използвайки британски радарни карти от 2016 до 2018 г. Разработката е тествана на карти от 2019 г. Според екип от 50 метеоролози на метео-службата, тя постига точност от 89%.

Изследването, публикувано в сп. Nature, гласи, че метеоролозите „значително предпочитат” подхода на AI пред конкурентните методи.

„Изпитанията показват, че изкуственият разум може да бъде мощен инструмент, позволяващ на синоптиците да прекарват по-малко време в преравяне на постоянно нарастващите купчини прогнозни данни и вместо това да се съсредоточат върху по-доброто разбиране на последиците от своите прогнози”, заяви старшият учен от DeepMind Шакир Мохамед.

„Това ще бъде важна част от усилията за смекчаване на неблагоприятните последици от изменението на климата, подпомагайки адаптацията към променящите се метеорологични модели и потенциално спасявайки много човешки животи”, обобщава той.

Коментар