Honda готви робот, eVTOL и луноход

Сред многото нови инициативи на Honda е и този електрически самолет
(снимка: Honda)

Серия нови технологии планира да разработи Honda през следващите десетилетия. Въз основа на настоящия си опит, японската компания ще създаде eVTOL за междуградски транспорт, робот, който да служи като аватар за потребителите при изпълняване на задачи от разстояние, и възобновяема енергийна система за Луната.

Започвайки с производството на моторизирани велосипеди, използвайки излишни военни части, Honda се превърна в мултинационална корпорация за съвременни технологии, вариращи от двигатели с вътрешно горене до роботи. Именно тези свои технологии ще използва фирмата в разработването на новите си продукти.

eVTOL за вътрешноградски транспорт

Електрическите летящи превозни средства с вертикално излитане са първата сфера на интерес за Honda, която има известна преднина със своя HondaJet, отбелязва NewAtlas. За разлика от редица други eVTOL, които са в процес на разработка и са фокусирани върху пътуванията в рамките на града на къси разстояния, поради ограниченията на силовите си агрегати, задвижвани от батерии, предложението на Honda предвижда хибриден силов агрегат с газова турбина. Това би трябвало да увеличи пробега и да позволи пътуване между градовете.

Honda казва, че нейният апарат ще постигне нива на безопасност, равни на тези на комерсиалните самолети. Това ще стане благодарение на простата структура и децентрализираната задвижваща система. Шумът ще бъде намален чрез използване на ротори със сравнително малък диаметър, което ще позволи на самолета да излита и да каца в градска среда с минимални смущения.

Замисленият eVTOL ще служи като ядро на нова „екосистема за мобилност”, която ще позволи координация със системите за контрол и резервация на въздушното движение и интеграция със сухопътния транспорт, включително автомобили, велосипеди и безпилотни коли.

Робот-аватар

През 2018 г. Honda обяви, че ще спре развитието на ASIMO, един от най -разпознаваемите хуманоидни роботи в света, за да се съсредоточи върху практическите приложения на технологията. По стъпките на ASIMO обаче се задава Honda Avatar Robot. Потребителите ще могат да поемат контрола над робота, за да изпълняват задачи от разстояние и да преживяват нещата виртуално.

Роботът-аватар на Honda може да позволи на барманите да работят от дома
(снимка: Honda)

За тази цел роботът за телеприсъствие ще разполага с ръка с много пръсти за боравене с инструменти, предназначени за човешки ръце. За да улесни потребителите да изпълняват сложни задачи бързо и точно с помощта на робота, системата за управление ще включва бъдещи итерации на технология за дистанционно управление с елементи на изкуствен интелект. Това ще позволи на робота, ръководен от потребителя, да хваща обекти с едно плавно движение и да го задържа с подходящото ниво на сила.

Honda казва, че в момента работи по подобряване и миниатюризиране на технологията за движение на ръцете и се надява да извърши демонстрации на робота Avatar до началото на 2024 г. Предвижда се той да се яви на пазара към 2030 г.

Снимки от Луната

Като част от съвместен изследователски проект с Японската агенция за космически изследвания (JAXA), Honda се стреми да изгради система за добиване на енергия от възобновяеми източници за използване на Луната. На база технологии за електролиза на водата с високо диференциално налягане, системата ще разгражда вода, за да произвежда и съхранява водород и кислород, използвайки електричество от слънчевата енергия.

На хората няма да се налага да напускат Земята, за да „пътуват” през лунната повърхност
(снимка: Honda)

След това, стъпвайки на своите технологии за горивни клетки, въпросните водород и кислород могат да се използват за генериране на електричество. Кислородът може да се използва и за подаване към хора, които се намират на лунната повърхност, или като гориво за ракети.

В плановете на Honda да работи на Луната влизат в употреба и другите две технологии – робот и летателни апарати. Роботизираната ръка с много пръсти на Avatar Robot и поддържана от AI система за дистанционно управление могат да се използват за смекчаване на сблъсъка на дистанционно управляеми роботи на лунната повърхност.

Технологията за телеприсъствие на робота ще бъде използвана и за намаляване на рисковете за астронавтите на Луната. Най-сетне, използвайки своите двигателни технологии, както и тези за автоматизирано управление на превозни средства, Honda планира разработване на малка ракета, с която да се включи в бизнеса за изстрелване на сателити.

Коментари по темата: „Honda готви робот, eVTOL и луноход”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘Кислородът може да се използва и за подаване към хора, които се намират на лунната повърхност, или като гориво за ракети.’

    Ех, не се научихте, че кислорода не е гориво а окислител.

Коментар