Тръмп опитва да си върне Twitter профила чрез съда

Доналд Тръмп ще се бори за възстановяване на правата си в Twitter по съдебен път
(снимка: CC0 Public Domain)

Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело в щата Флорида, за да поиска предварителна забрана на забраната да използва Twitter, а след това евентуално и пълно възстановяване на профила си.

Аргументът на Тръмп е, че забраната нарушава правата му по т.нар. Първа поправка, но и според новия закон на Флорида за социалните медии, подписан от губернатора Рон Десантис по-рано тази година, съобщи BBC.

Искът е аргументиран с тезата, че Twitter е „основен инструмент за публичния дискурс” и че „упражнява степен на власт и контрол над политическия дискурс в тази страна, която е неизмерима, исторически безпрецедентна и дълбоко опасна за открития демократичен дебат”.

Наред с това защитата на Тръмп настоява, че етикетирането на неговите туитове като „подвеждащи” следва да се квалифицира като форма на цензура.

В новото дело се цитира и закон, приет във Флорида през май, който цели да ограничи сайтовете на социалните медии „съзнателно” да отнемат думата на политиците. Този закон обаче все още не е влязъл в сила.

През юли федерален съдия издаде предварителна забрана за новата норма, като отбеляза, че законът потенциално нарушава правата на свобода на словото на частните компании, които имат „свои собствени условия на обслужване и стандарти за поддържане на съдържание”.

Коментари по темата: „Тръмп опитва да си върне Twitter профила чрез съда”

добавете коментар...

  1. hmm

    тръмпанар, пълен клоун

  2. ма

    как така?
    Нали туитър е левичарско-комунистически и соросоиден?
    Защо не си ползва правоверната мрежа, опс, православната, опс, правилната
    Хем не ги харесваш, хем ги ползваш, как едно нелицемерно ми стана, като комунните хора от СеСеСеРе елита и западното им задоволяване

Коментар