Еластична носима джаджа прави ток чрез нано-магнити

Гъвкав и водоустойчив, магнитоеластичният генератор не се влияе от влагата и досега с човешкото тяло. (снимка: Jun Chen / UCLA)

Всички сме чували много за носими пиезоелектрични устройства, които произвеждат електричество от движението на хората, но такива устройства обичайно имат специфични изисквания за работа. Нова носима джаджа за добив на електричество обаче може да се постигне успех там, където другите се провалят.

Устройството използва т. нар. магнитоеластичен ефект, който включва използване на механичен натиск за притискане и разделяне на магнити в даден материал, съобщи EurekAlert. По този начин се генерира електрически ток от промяната на силата на магнитното поле.

Магнитоеластичният ефект не е нещо ново, но досега използваните материали бяха твърде тежки или твърди за носене удобно по тялото. Сега обаче екип от UCLA е създал материал, който е достатъчно мек и гъвкав, за да се носи върху често движещи се части на тялото. Състои се от катализирана от платина силиконова полимерна матрица, в която има миниатюрни неодимово-желязо-борни магнити.

Прикрепено към лакътя на доброволец чрез силиконова лента, устройството генерира електрически ток от порядъка 4,27 милиампера на квадратен сантиметър. Това се случва, докато лакътят на човека се движи, което кара малките магнитчета многократно да се разделят и да доближават.

Нещо повече, експериментите показват, че устройството е достатъчно чувствително, за да може дори да преобразува човешките пулсови вълни в електрически сигнали – а това означава, че може да бъде интегрирано в самостоятелно захранван пулсомер.

Най-хубавото е, че новият вид устройство не е уязвимо от гледна точка на околната среда – не се влияе от влажността, причинена от изпотяването и флуидната среда на човешкото тяло. Освен това мекият магнитоеластичен генератор има по-висока мощност.

Коментари по темата: „Еластична носима джаджа прави ток чрез нано-магнити”

добавете коментар...

  1. Фофу

    :o) 04/10/2021 10:57 Брех яко си ги почнал тия капиталисте малоумници. Направо не им даваш да дишат. UCLA, ала бала, не пеят пред теб. Браво другарюнаправи добра заработка.

  2. :o)

    Освен да го монтират в някой център за даряване на сперма.
    Колко милиона пъти трябва да си мърдаш лакътя , че да захраниш дори 1 крушка? 😀
    Баси…малоумщините.

Коментар