Робот-охранител ще брани руски космодрум

Роботизираната платформа Marker вече минава изпитания на космодрума „Източен”
(снимка: Роскосмос)

На руския космодрум „Източен” скоро ще се появи робот-пазач. Експертите тестват роботизираната платформа за сигурност Marker, предназначена да патрулира наоколо, да разпознава и прихваща натрапници и да се бори с дронове.

Ако изпитанията се окажат успешни, платформата Marker ще бъде използвана за охрана на космодруми, както и на всякакви други инфраструктурни съоръжения, които се нуждаят от повишена сигурност.

„Разработват се следните технологии: автономно патрулиране на определени маршрути за защита на обекти на наземната космическа инфраструктура; идентифициране на нарушители на периметъра за сигурност, разпознаване и прихващане; противодействие на терористични актове, борба срещу безпилотни летателни апарати”, се казва в съобщение на пресслужбата на Роскосмос.

Както беше отбелязано, в рамките на проекта Marker са разработени пет различни платформи: три на верижни шасита и две на колесни шасита. Платформите се тестват както поединично, така и като синхронно действаща група.

Коментари по темата: „Робот-охранител ще брани руски космодрум”

добавете коментар...

  1. :o)

    да паркират 10тина радарни станции наоколо с по една картечница на покрива ще имат същия ефект 🙂

    А робота ще пие смазка и ще пее :
    Земля в илюминатарье видна…не грустьйм мъй о космодрома

  2. Симо

    От робота по добро няма понеже не пие водка…МММ хубава водка със сельодка или без все си е много добре…а като няма водка има джин, много джин…
    Нещо да похвалите ракията…

  3. мхм

    руски робот най-много да застреля някой космонавт или началник

Коментар