И Tesla реши да избяга от Калифорния в Тексас

Tesla е поредната голяма компания, която бяга от скъпата Калифорния
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският производител на електромобили Tesla ще премести централата си от Калифорния в Тексас. Изпълнителният директор Илон Мъск обяви този ход на годишното събрание на акционерите на компанията в Остин.

Мъск посочи няколко причини за решението, като каза пред акционерите, че калифорнийската фабрика във Фримонт е „задръстена”. Освен това за служителите на компанията е много трудно да си намерят жилища на достъпни цени в Калифорния.

„Има ограничения за това колко можете да пораснете като бизнес в района на залива. В Остин нашата фабрика е на пет минути от летището и на 15 минути от центъра на града”, каза той, цитиран от BBC.

Анализаторите смятат, че има и друга причина за преместването и тя е свързана с начина, по който ръководството реагира на пандемичните мерки. През май Мъск имаше сблъсък с местни политици в Калифорния, след като му беше наредено да затвори завода на Tesla във Фримонт. Още тогава Мъск написа в Twitter: „Tesla ще премести незабавно щаба си и бъдещите си програми в Тексас/Невада”.

Tesla не е първата компания, която се премества от Калифорния в Тексас. През 2020 г. технологичният гигант Oracle обяви, че се премества от Силициевата долина в Остин. HP и производителят на автомобили Toyota също преместиха централите си в Тексас от Калифорния.

Предполага се, че това е свързано с по-строгите трудови закони и по-високи разходи за живот и данъци в Калифорния, в сравнение с другите щати. Обратно, Тексас е известен с по-евтина работна ръка и по-малко строги регулации.

Самият Мъск се премести да живее в Тексас в края на миналата година, за да се съсредоточи върху новия завод за производство на автомобили на Tesla там. Неговата ракетна компания SpaceX има площадка за изстрелване в южния край на Тексас.

Коментари по темата: „И Tesla реши да избяга от Калифорния в Тексас”

добавете коментар...

  1. :o)

    Очаквам Мъск след 5 години с Гащеризон на голо, Каубойска шапка и без 3-4 зъба
    с фанелка на конфедерацията да се цепи из туитър : The south will rise again , yehaaao

Коментар