ИТ бизнесът в Сан Франциско причинил бедност

Правителството на Сан Франциско планира да въведе данък за част от ИТ компаниите, с който да подобри живота на бедните слоеве от градското население. В частност, събраните допълнително средства ще бъдат използвани за финансиране на програми за придобиване на жилища, предаде Ню Йорк Таймс.

По думите на Ерик Мар, член на градския съвет, данъкът в размер на 1,5% ще бъде своеобразна компенсация за разрушителните последствия, които технологичният бум причинява на хората. Сред компаниите, които ще бъдат засегнати от новия данък, е социалната мрежа Twitter.

Последствията от технологичния напредък са очевидни. Специалистите в областта на ИТ взимат едни от най-високите заплати в САЩ – в диапазона 150-200 хиляди долара годишно. Хората с подобни заплати наводниха Сан Франциско, където офиси имат множество големи ИТ компании, а това доведе до поскъпване на цената на живота и затрудни повечето останали граждани с по-ниски доходи.

Властите в Сан Франциско отдавна следят негативните последствия от дейността на хай-тек компаниите и регулярно повдигат въпроса за компенсации. По-бедните местни жители не ги устройва създалата се ситуация на пазара на недвижими имоти, тъй като трудно могат да се сдобият с дом, заради високите цени.

Съществена част от бюджета на Сан Франциско зависи от сделките с недвижими имоти. Тази година обаче приходите са по-малко отколкото през миналата. Градската управа се готви за бюджетен дефицит през следващите две години и призова за повишаване на данък продажби през ноември 2016 г., за да се избегне задаващият се проблем.

Според Ерик Мар, въвеждането на данък за ИТ бизнеса в полза на бедните може да внесе в градския бюджет допълнителни 140 милиона долара годишно. Чиновниците предполагат, че новият данък ще запълни дупката в хазната, образувана вследствие на данъчните облекчения, дадени на големите технологични компании преди около пет години, за да отворят офиси в района на града.

Предполага се обаче, че законопроектът за нов данък няма да получи достатъчна подкрепа. В момента неговите поддръжници в градският съвет са малцинство. Възможно е ситуацията да се промени до ноември 2016 г., когато законопроектът ще бъде гласуван.

Коментари по темата: „ИТ бизнесът в Сан Франциско причинил бедност”

добавете коментар...

  1. :)))

    Колко революционен плам! Че като сте толкова смачкани и унизени, спретнете си поне един комунистически манифест, де 🙂

    На крак, о парии презрени,
    на крак, о роби на труда!
    Потиснати и унизени,
    ставайте срещу врага!

    😀

  2. ИТ Спец Пичагата

    Да така си е!

    Няма значение как се самоопределяш, а какво ти е реалното положение в обществото.

    Подкрепям в България е точно това реалността “ жалки са ИТ спецовете и компютърджиите те са мачкани и унижавани”.

    Вилнеят посредствени и некадърни собственици и шефове на иновативни ИТ компютърни фирми, които са ферми за доене на нещастни глупци.
    Тези иновативни фирмици иновативно препродават труда на мравките и обират разликата на печалба благодарение на много ниският стандарт на живот и много ниските заплати на нашите добри, но бедни и мачткани ИТ специалисти.

  3. Фофу

    Хайде, ей ги пак червените баби дето ги експлоатирали в западните държави и все били роби на тия мръсни експлоататори. Затова както cb03ea91 казва стоите си в България и работете за идеята или както се подразбира за самият cb03ea91 или за баща му или чичо му и се радвайте на “свободата”.

    Това вече сме го гледали 45 год. Обикновено такива “народни хора” си лежат по резиденцийки с млади икономки и всяка вечер танцьорки и като ударят едно две им идва “патриотизЪма”.

  4. cb03ea91

    Няма значение как се самоопределяш, а какво ти е реалното положение в обществото. А спрямо статията, тая политика мосово се използва в западните държави за експлоатацията на по образованите и най умните от цялата планета . Дават ти много (мислиш си за нещо, всъщност си роб) вземат ти много и накрая си на квит. Бих искал да съм лекар или учител или пък да съм със някаква професия която да служа на народа с задоволителна заплата в някое малко балканско селче от колкото да съм съм роб на някаква компания с висока заплата в някой голям град.

  5. Miraka

    Не съм виждал никъде повече клошари и мръсотия от в Сан Франциско. Пари да ми дават, не бих живял там.

  6. Тест4

    Интересно ми е каква част от хората работещи в ИТ сектора в БГ се самоопределят като :

    “жалки ИТ спецове и компютърджии мачкани и унижавани” … ?

  7. Пинчер

    Най-изпадналите хора от Сан Франциско са много … много в пъти по-добре от нашите смешни и жалки ИТ спецове и компютърджии мачкани и унижавани в Булгаристан.

  8. Димитър Иванов

    По-голява глупост от тази не бях чувал в последно време. Като са скъпи жилищата в определени райони, сигурно са по-евтини в други, това е съвсем нормално. Защо определени хора ще искат да живеят в скъпи райони щом не могат да си го позволят!?
    Друго – собствениците на имотите са облагодетелствани като дават по-скъп наем – това значи, че не малка част от жителите на града са по-добре от преди. Съответно собственици на заведения, магазини, други бизнеси също са по-добре като има по-платежоспособни жители.
    Трето – общината / града взима повече пари от местни данъци, щом цените на имотите са по-скъпи.
    Въобще това е някакво сгрешено мислене, най-много да прогонят и преместят компаниите от града си.

  9. Пинчер

    Хубаво – Нека да дойдат всички от Сан Франциско тука у Булгаристан на български мизерни ИТ заплатки и отлично в кавички отношение към специалистите у нас.

    Та да ги видим как ще се оплакват 🙂

Коментар