„Хакерска” къща за жени – мода в тех-инкубаторите

В технологичен свят, традиционно доминиран от мъже, някои начинания дават повече шансове на жените (снимка: CC0 Public Domain)

В град като Сан Франциско, известен с технологичния напредък, т.нар. хакерски къщи са критично важни за стимулиране на следващата вълна от иновации. Като предоставят жилища на достъпни цени и жизнена общност, тези споделени пространства позволяват на предприемачите да процъфтяват на иначе жесток и скъп пазар.

За Моли Кантилон животът в „хакерска” къща е не просто мечта, а необходимост. „Бях живяла в няколко хакерски къщи преди и исках да възпроизведа тази енергия”, казва 20-годишната Кантилон, 20, съосновател на HackHer House и основател на стартъпа NOX.

„Място, където наистина енергични, твърди хора се събраха, за да решават проблеми. Но всяка къща, в която живеех, беше предимно мъжка. За мен беше очевидно, че искам да направя обратното и да изградя изцяло женска хакерска къща, която създава същата динамика, но с жени”, разказва Моли в интервю за CNBC.

Кантилон, която е живяла в няколко хакерски къщи през годините, вижда необходимост от пространство, посветено изключително на жените. Ето защо тя става съосновател на HackHer House, първата изцяло женска хакерска къща в района на залива на Сан Франциско.

„Хакерската къща е споделено жизнено пространство, където иноватори се събират, за да работят по собствените си проекти, докато си сътрудничат с други”, споделя Дженифър Ли, генерален партньор в Andreessen Horowitz и спонсор на HackHer House.

„Това е общност, която процъфтява в креативността и споделянето на ресурси, рентабилно решение за районите с високи наеми като Силициевата долина, където талантливи основатели и инженери могат лесно да се свързват и подкрепят взаимно”, допълва Дженифър.

Основана от Моли Кантилон, Зоя Гарг, Анна Монако и Ан Брандес, тази къща е проектирана да даде възможност на жените в технологичен свят, традиционно доминиран от мъже. „Опитваме се да разчупим стереотипите тук”, казва Гарг (21 години), която учи в университета в Станфорд. „Тази къща не е само за съвместен живот; става въпрос за създаване на общност, в която жените могат да процъфтяват в технологиите”, споделя тя.

Разположена в района на Норт Бийч, HackHer House беше дом това лято на седем жени, всички от които споделят целта да стартират успешни начинания в областта на технологиите.

Рисковият капитал играе ключова роля в създаването на HackHer House. С финансова подкрепа къщата предлага субсидиран наем, което позволява на жените да се съсредоточат върху проектите си, вместо да се борят с прословуто високите разходи за живот в района на залива.

„Новите студенти са изправени пред плашещи разходи за живот. Разходите в университета достигат стотици до над хиляда долара на месец”, казва Ли. „В района на залива намирането на удобна стая обикновено започва от $2000 и въпреки че цените може да са се понижили леко, те остават значително по-високи от останалата част на САЩ”.

Тази реалност принуждава мнозина, включително основатели (предприемачи), да споделят стаи или да се блъскат на диваните на приятели само за да свържат двата края, разказва Ли.

Хакерските къщи не са нови за района на залива или градове като Ню Йорк и Лондон. Тези инкубатори за живеене служат като домове и работни пространства, предлагайки среда за сътрудничество, където основателите и иноваторите в технологиите могат да споделят идеи и ресурси.

Коментар