Разрешиха на полицията в Сан Франциско да убива престъпници с роботи

Въоръжени роботи ще помагат на полицаите в Сан Франциско да се справят с нарушителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Градският съвет на надзорниците на Сан Франциско одобри противоречива политика, която разрешава използване на въоръжени, дистанционно управлявани роботи от полицията. Това е „смъртоносна опция за използване на сила, когато рискът от смърт на цивилен или офицер е ясен, и за предпочитане пред всяка друга налична опция за сила”, гласи официалната формулировка. На практика, полицията в Сан Франциско (SFPD) получи разрешение да убива хора с помощта на роботи.

Полицейското управление на мегаполиса заяви, че не разполага с въоръжени роботи и не възнамерява да въоръжава вече налични машини. Според говорител на полицията, цитиран от The Verge, съществуващите роботи могат да бъдат оборудвани с експлозивни заряди, включително за обезвреждане и дезориентиране на насилствен, въоръжен или опасен заподозрян при „извънредни обстоятелства, за да спасят или предотвратят по-нататъшни загуби на невинни хора“, предаде The Verge.SFPD има в арсенала си 17 робота, 12 от които са в работещо състояние. Машините могат да бъдат разделени на две категории: големи и средни роботи за дистанционно изследване или детониране на експлозиви и малки ботове за разузнаване и наблюдение в целеви зони. Всички роботи на разположение на SFPD имат ограничена автономност и се управляват предимно от полицейски оператори.

И преди това американската полиция е прибягвала до роботи с дистанционно управление за убиване на престъпници. Смята се, че първият инцидент е станал през 2016 г., когато полицаи от Далас използваха робот сапьор, за да неутрализират снайперист, който беше убил петима техни колеги.

Още тогава много правозащитници критикуваха местните правоприлагащи органи, че са унищожили заподозрения, без да са изчерпали алтернативните възможности за влияние. Шефът на местната полиция заяви, че не вижда друг вариант освен да изпрати робот с бомба при снайпериста.

В Сан Франциско крайното решение за използване на роботите срещу престъпници е обсъждано два часа. От 11-те гласували членове на градския съвет трима са били против, позовавайки се на необходимостта от защита на човешките права и недопустимостта на практиките, при които оборудване, използвано във военни зони, се прилага и срещу граждани. Правозащитни организации припомнят, че дронове Predator вече са прелитали над протестиращи.Досега подобни предложения за използване на роботи за убиване на нарушители на реда бяха отхвърляни в САЩ. По-рано полицията в Оукланд, разположен сравнително близо до Сан Франциско, одобри използването на роботи за дистанционно убиване на престъпници, но след това преразгледа решението си, без да обяснява причините.

Коментари по темата: „Разрешиха на полицията в Сан Франциско да убива престъпници с роботи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Имаме снимано и достигнало до нас, благодарение на Джулиан Асандж и Уикилийкс, убийство с такива роботи. Американците чрез радиоуправляем дрон убиха журналисти на Ройтерс, като помислиха камерата им за оръжие, цивилни и баща с деца, които се опитаха да помогнат на ранените.

Коментар