Щутгарт въведе автономно паркиране на летището

Някои автомобили ще се самопаркират на летището в Щутгарт и ще идват сами да вземат пътника си при пристигането му (снимка: Mercedes)

Летището в Щутгарт официално въведе практиката на автономно паркиране на автомобилите – изцяло без човешки надзор. Още през 2019 г. Bosch и Mercedes получиха специално разрешение за прилагане на автоматизирана система за паркиране, работеща без човешки надзор. Сега партньорството вече има официално одобрение за действие на търговска основа.

Партньорите в разработката казват, че комерсиалното одобрение от Германската федерална служба за автомобилен транспорт за експлоатация на системата за паркиране без човешки водачи и без човешки надзор в гаража на летището APCOA P6 е не само първото за Германия, но и първото за света.



Новината идва след разпоредби, въведени в Германия миналата година, които дават разрешение за движението на автономни превозни средства от ниво 4, стига да са изпълнени определени строги условия.

Системата ще бъде част от приложението Connect me, което ще позволява на шофьорите да си резервират място за паркиране в гараж P6 и да оставят колата си на предварително определена точка за оставяне. Когато всички излязат от превозното средство, системата за паркиране ще провери дали запазеното място е свободно и дали всички останали условия са изпълнени.

Сензорите на Bosch, инсталирани в паркинга, ще наблюдават района и ще предоставят данни, за да помогнат на превозното средство да се придвижи самостоятелно до предварително резервираното място. Това може да включва дори изкачване по спираловидна рампа нагоре или надолу и инструктиране на автомобила да спре, ако бъдат открити препятствия.

Приложението ще се използва и за извикване на превозното средство, когато потребителят иска да си го вземе и да потегли.

„Нашата цел е в бъдеще да оборудваме все повече и повече паркинги с необходимата инфраструктурна технология – планираме да направим няколкостотин такива гаража по целия свят през следващите няколко години“, каза д-р Маркус Хейн, председател на бизнес сектора Mobility Solutions в Bosch.

Коментар