Автономна кола надхитри полицията в Сан Франциско

По улиците на Сан Франциско вече се движат автономни коли, което е проблем за полицаите
(снимка: CC0 Public Domain)

От февруари самоуправляемите автомобили Cruise на GM предлагат обществен превоз в Сан Франциско, от 10 вечер до 6 сутрин. Като цяло изглежда, че услугата не е срещнала никакви съществени проблеми. Досега. Странна ситуация възникна, когато полицаи се опитаха да спрат една от колите на Cruise и тя се изхлузи под носа им, обърквайки и двамата униформени.

Видеозапис, заснет близо до кръстовище в града, показва нелепата – и донякъде комична – ситуация. На него се вижда как полицията в Сан Франциско се опитва да провери автомобил без шофьор в квартала Ричмънд, но колата изненадващо потегля, пресича кръстовището и спира след него, под стълб с лампа – докато група зяпачи наблюдават сцената с изумление.

Полицаите първоначално изглеждат доста смутени от липсата на човек зад волана, разказва за случката The Verge. Те установяват, че колата изобщо не може да се отвори. Когато обаче возилото потегля изневиделица, полицаите се втурват да го преследват.

Ден след като клипът стана популярен в мрежата, Cruise коментира записа, заявявайки, че превозното средство се е предало на полицията и се е преместило до най-близкото безопасно място за спиране. По всяка вероятност причината за проверката на полицаите е била липсата на предни светлини – нещо, което без съмнение е важно в часовете от 10 вечер до 6 сутрин.

„Ние работим в тясно сътрудничество с полицейската служба на Сан Франциско за това как да взаимодейства с нашите превозни средства, включително има и специален телефонен номер, на който полицаите могат да се обаждат в ситуации като тази”, казват от фирмата.

Crusie твърди, че веднага е коригирала проблема с неработещите предни фарове. Не става ясно обаче каква е причината фаровете да не сработят – предполага се, че това дължи на силната околна светлина, която е заблудила сензорите на автомобила.

Така или иначе видеото провокира мнозина да коментират, че може би ще виждаме подобни ситуации все по-често в бъдеще, тъй като автономните превозни средства тепърва ще стават по-масови като част от трафика.

Коментар