Течност съхранява слънчева енергия с години

Системата MOlecular Solar Thermal (MOST) може да съхранява слънчева енергия в течна форма
(снимка: Chalmers University of Technology/Daniel Spacek/neuroncollective.com)

Учени от шведския технологичен университет Чалмърс разработват технология за химическо съхранение на слънчева енергия. Изследователите са създали течност, която при излагане на светлина променя молекулярната си структура и остава в това състояние в продължение на години.

Възможно е съхраняваната енергия да се превърне в електричество по всяко време с помощта на прости реакции, което прави разработката много обещаваща за захранване на широк спектър от устройства, отбелязва NewAtlas. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Cell Reports Physical Science.

Течността за съхранение на енергия, наречена MOST (MOLEcular Solar Thermal), се получава от съединение на въглерод, водород и азот. Когато е осветена, нейният молекулен състав се променя, превръщайки я в изомер. В този си вид течността може да се съхранява до 18 години без промяна на молекулярния състав.

За извличане на енергията от течността е необходимо да се премине през катализатор. Енергията се отделя под формата на топлина, която от своя страна се подава към термоелектрически генератор, който изработва ток.

Концепция на системата MOST за зареждане на мобилно устройство
(графика: Chalmers University of Technology/Daniel Spacek/neuroncollective.com)

Пилотната инсталация генерира 1,3W енергия от един кубичен метър течност. Това количество не е достатъчно за търговска употреба, така че по-нататъшната работа на учените ще бъде насочена към подобряване на ефективността на процесите на натрупване и трансформация.

Изследователите са сигурни, че в бъдеще създадената от тях течност за дългосрочно съхранение на енергия може да се появи в смартфоните и носимата електроника, в системите за съхранение на енергия в домовете и други приложения.

Коментари по темата: „Течност съхранява слънчева енергия с години”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘Пилотната инсталация генерира 1,3W енергия от един кубичен метър течност. Това количество не е достатъчно за търговска употреба…’ – ама вие сериозно ли!? Ако няма грешка и това е вярно значи от 1000 литра течност получаваш 1.3 вата. Сори ама това за никаква употреба не става.

Коментар