Прогноза: Смартфоните ще стават по-скъпи

Всеки четвърти смартфон на пазара попада в ценовата категория $600+
(снимка: CC0 Public Domain)

Средната продажна цена (ASP) на смартфоните надхвърли границата от 300 долара през 2021 г., което е най-високата стойност в индустрията от 2013 г. насам. Но експертите на Strategy Analytics смятат, че това не е границата и прогнозират по-нататъшно поскъпване на умните телефони.

Според анализаторите, през настоящата 2022 година глобалните продажби на смартфони в парично изражение ще нараснат с 2% спрямо миналогодишното ниво от 412 милиарда долара и ще достигнат 423 милиарда долара. През същия период показателят ASP ще се увеличи от 306 на 308 долара. Възходящата траектория ще продължи и през следващите няколко години – до 2027 г., сочи прогнозата.

Най-високи средни цени на смартфоните се очакват в Южна Корея и Япония, а най-ниски – в Африка и Азиатско-тихоокеанския регион. Разликите в динамиката на ръста и показателите на ASP между развитите и нововъзникващите пазари ще се дължат на степента на проникване на смартфоните, нивото на БВП, възприемането на 5G, населението и други фактори, отбелязва Strategy Analytics.

Анализаторите обръщат внимание и на факта, че Япония беше лидер по отношение на ASP при смартфоните до 2020 г., но през 2021 г. Южна Корея я измести. Основната причина за поскъпването на смартфоните в Корея е стабилният и бърз растеж в продажбите на скъпи модели Samsung със сгъваеми екрани.

Strategy Analytics смята, че Южна Корея ще продължи да изпреварва Япония по отношение на средните продажни цени на смартфоните през целия прогнозен период. Това ще бъде улеснено от предимството на корейските доставчици, предимно Samsung, в областта на технологичните иновации. В същото време регулаторният таван на субсидиите за смартфони в Япония задържа цените им през последните години.

По-рано анализаторите съобщиха, че през последното тримесечие на 2021 г. премиум устройствата с цена от 300 долара и повече са донесли почти 75% от приходите на световния пазар на смартфони, а делът на такива устройства в доставките е 34%. Почти всеки четвърти смартфон, излязъл на световния пазар в периода октомври-декември 2021 г., принадлежи към ценова категория $600+.

Изследователската компания Counterpoint Research също проследява възходящата тенденция в цените на смартфоните. Според нея, през 2021 г. продажбите на първокласни смартфони на цени от 400 долара и повече са се увеличили с 24%, докато пазарът като цяло регистрира ръст от 7%. В резултат на това скъпите устройства са заели рекордните 27% дял от пазара.

Коментари по темата: „Прогноза: Смартфоните ще стават по-скъпи”

добавете коментар...

  1. jkl

    и все по-рядко ще си купуваме нови

Коментар