5G абонаментите ще превишат половин милиард през 2021

Всеки ден в света се появяват средно по един милион нови мобилни 5G абонамента
(снимка: CC0 Public Domain)

Мобилните 5G абонаменти по света ще надхвърлят 580 милиона до края на настоящата година. До 2026 г. пък новата технология ще има 3,5 милиарда абонамента и ще е разпространена вече във всеки регион, сочи нов доклад.

Северна Америка ще изпревари останалите региони, претендирайки за 84% от всички глобални 5G абонаменти, според „Доклад за мобилността” на Ericsson. Фирмата оценява, че по света се появяват средно по около един милион нови мобилни абонамента всеки ден.

С подобно темпо възприемането на 5G изглежда се случва по-бързо от това на 4G навремето. Очакванията са, че 5G абонаментите ще достигнат 1 милиард две години по-рано в сравнение с постигането на подобен праг при 4G.

Въпреки това 4G, според доклада, ще остане доминиращата технология сред абонаментите за още известно време. В момента техният брой надхвърля 4,6 милиарда, което представлява 58% от всички мобилни абонаменти. На фона на глобалния напредък в разгръщането на 5G, степента на възприемане е различна в различните региони.

„Картината става малко по-различна, когато се разглежда развитието на регионално ниво. В някои региони ще отнеме повече време, докато 5G бъде внедрена и готова за масово възприемане”, казва Фредрик Джейдлинг, EVP и ръководител по мрежите в Ericsson. Той добави, че Китай, САЩ и Южна Корея се очертават като „пионерски пазари”.

Докладът посочва, че над 300 модела 5G смартфони вече са обявени или пуснати на пазара. Това ще помогне за навлизането на технологията сред потребителите, въпреки недостига на полупроводникови чипове.

„Тъй като обществата по цял вят планират завръщане към по-нормална ситуация след пандемията, необходимостта от осигуряване и инвестиции във висококачествена цифрова инфраструктура трябва да бъде начело на дневния ред на всички организации като ключов компонент от икономическото възстановяване”, подчерта Джейдлинг.

Коментар