Европейските власти с инициатива за по-зелена електроника

Нова европейска инициатива цели да направи пазара на електроника по-устойчив, с по-малко отпадъци
(снимка: CC0 Public Domain)

Група от седем европейски правителства подписа договор, предназначен да подобри екологичните характеристики на електронните устройства, включително смартфони и преносими компютри. Целта е постигане на „зелена” промяна чрез създаване на единен фронт в изискванията за обществените поръчки.

Международният пакт за кръгови и справедливи ИКТ беше подписан от Холандия, Белгия, Германия, Норвегия, Великобритания, Австрия и Швейцария наред с други държави, включително Канада. Сега въпросните страни са в процес на преговори за присъединяване към едноименната група.

Освен за други правителства, договорът е отворен за включване и за всяка организация, която доставя ИТ и комуникационни устройства, уточнява Mobile World Live.

Подкрепяйки инициативата, европейските страни се ангажираха да помагат за формиране на мрежа от институционални купувачи, за които устойчивостта е сред важните приоритети при придобиване на ИТ оборудване. Това обхваща редица аспекти, включително използване на рециклирани суровини, рециклиране на самите устройства и права на работниците в производствения процес.

Организацията зад партньорството (която носи същото име като пакта) отбеляза, че има за цел да „създаде мрежа от доставчици, които допринасят за по-голямото колективно търсене на лаптопи и смартфони, изработени на принципа на кръговата икономика и справедливостта”.

Като „хармонизира търсенето” на по-устойчиви продукти, организацията се надява да даде възможност за „конструктивен диалог на високо ниво” между институционалните купувачи и пазара на ИКТ.

„Всеки поотделно е твърде малък, за да повлияе на световния пазар”, се казва в изявлението. „Само ако обединим усилията си като доставчици, можем да създадем достатъчно колективно търсене, за да помогнем на индустрията да промени принципите си. С времето това също може да направи устойчивите телефони и лаптопи по-лесно достъпни за потребителите”.

Този ход е най-новата инициатива за подобряване на показателите за устойчивост на пазара на устройства и намаляване на електронните отпадъци.

Коментар