Е-отпадъците – съкровище не само за олимпийски медали

Старата електроника съдържа големи количества злато, сребро, мед, платина и паладий (снимка: CCO Public Domain)

Япония не спира да представя всички иновативни начини, чрез които смята да направи Олимпийските игри в Токио през 2020 г. незабравимо преживяване. Като се започне от електрически микробусчета и се мине през системите за сигурност чрез разпознаване на лица до роботите, които ще сервират напитки, храна и други неща – всеки, който отиде да гледа игрите на живо, ще ги помни години наред.

Една от забележителностите са медалите. Организационният комитет за Олимпийските и Параолимпийските игри през 2020 г. разкри дизайна на ценните плочки. Медалите, които ще висят на вратовете на спортистите-победители във всяка игра, ще нaподобяват по форма „дялан камък”, споделиха създателите им. Но най-интересният факт за медалите е друг – те са направени от възстановени метали от изхвърлена стара електроника.

Между април 2017 г. и март 2019 г. хората от цяла Япония предаваха своите малки електронни устройства, за да бъдат изработени от тях 5000-те медали за игрите. Именно от стари смартфони, таблети и други джаджи са добити необходимите количества злато, сребро и бронз.

Според комисията, инженерите са успели да рециклират 32 кг злато, 3 500 кг сребро и 2200 кг бронз (той се състои от 95% мед и 5% цинк). Всичко това е извлечено от 78 985 тона електроника. Тази цифра включва зашеметяващите 6,21 милиона стари мобилни телефона, предадени в магазините на NTT DoCoMo в цялата страна.

Електронните сметища

Старата електроника съдържа големи количества злато, сребро, мед, платина и паладий. В голямата си част тези материали не се рециклират. Те най-често отиват на сметищата. А количествата са зашеметяващи. Последните официални цифри по темата разкриха, че през 2016 г. суровините в изхвърлените електроуреди и електроника са тежали колкото 4500 Айфелови кули. По-конкретно, това са 45 милиона тона.

Паричната стойност на ценните суровини, пратени на депата, бе 55 милиарда евро. 55 милиарда евро на боклука!

Това е причината икономистите да коментират, че някои от най-богатите европейски залежи на ценни метали се намират не къде да е, а в сметищата за е-отпадъци на континента.

Тенденцията само ще се засилва. Скоро всеки европейски гражданин ще притежава по около 250 килограма електроника, според оценка на Университета на ООН. Това е количество, 3,5 пъти по-голямо от средното тегло на възрастен човек. Наред с това на всеки европеец ще се падат средно по 17 кг батерии и почти 600 кг автомобили. Всичко това обещава ръст на електронните отпадъци, съответно и на ценните суровини, които сметищата „крият”.

Говори се вече даже за „сметищно миньорство” – добиване на ценни суровини от отпадъците. Нещо повече – от миналата година работи специализиран онлайн указател, който следи и прогнозира потоците от материали в 30 европейски държави, проследявайки пътя им от продажбата до сметището. Това е базата данни urbanmineplatform.eu.

Потенциал за милиарди

Скритите съкровища в старата електроника са значителни. Наскоро започнат проект в шведската фирма Boliden разкри, че рециклирането на изхвърлените суровини има огромен икономически смисъл. С допълнителна инвестиция чрез заем от ЕИБ фирмата разшири производството си, по повод което ръководството на компанията сподели показателни цифри.

„Тази инвестиция означава, че ще можем да обработваме три пъти повече електронен скрап, с което общият годишен капацитет ще достигне 120 000 тона. Това ще позволи производството на допълнителни 2 тона злато, 30 тона сребро и 15 000 тона мед, както и други метали”, обясни генералният мениджър на фабриката Роджър Съндквист.

Макар че фирмата не посочва какви са базовите цифри, към които ще бъдат допълнени въпросните 2 тона злато и 30 тона сребро, споделеното дава представа за стойността на ресурсите, които биват изхвърляни чрез пращането на старата електроника на сметището.

Коментари по темата: „Е-отпадъците – съкровище не само за олимпийски медали”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘.. 2200 кг бронз (той се състои от 95% мед и 5% цинк).’ ама друг път. Бронз е сплав от мед и калай. Сплав от мед и цинк е месинг.

  2. ха

    Нещо грешно смята тези 55 милиарда евро. Те смятат цената на получения метал, но не отчитат огромната енергия и още по-скъпото оборудване, както и времето на работа за което те ще бъдат добити. Оказва се, че една златна мина с много по-малко количество злато на тон е по-рентабилна, защото се извлича със стандартни отдавна закупени машини по мнаго по-елементарна технология. При е-боклука само това да отделиш ненужната пластмаса е огромен проблем…

Коментар