Oracle напусна Силициевата долина… и не само тя

Oracle е една от многото технологични компании, които напускат Калифорния
(снимка: Oracle)

Oracle, един от най-големите разработчици на корпоративен софтуер, пренася централата си от скъпата Силициева долина в Тексас. Редица други технологични компании направиха същото, възползвайки се от пандемията.

С преместването от Редууд сити в Остин, служителите на Oracle ще могат самостоятелно да избират от къде и в какъв режим да продължат да работят: изцяло или частично „отдалечено”.

Офисите на Oracle в Санта Моника (Калифорния), Сиатъл, Денвър, Орландо, Флорида и Бърлингтън (Масачузетс) ще продължат да работят както досега, съобщи Блумбърг, позовавайки се на документи на компанията, получени от американските регулатори.

„Уау, наистина има много компании, които напускат щата”, коментира Ерик Холгримсън, заместник-председател на брокерската компания Cushman & Wakefield, която оперира в Силициевата долина.

Но докато някои бизнеси напускат Калифорния, щатът продължава да бъде благоприятно място за иновативни компании, казва Фил Махони, изпълнителен вицепрезидент на брокерската компания Newmark, който работи в Силициевата долина повече от 30 години.

Много от компаниите, напускащи Калифорния, продължават да присъстват в щата по един или друг начин. Освен това основните „козове” на Калифорния, които улесняват стартирането и развитието на бизнеса – от университети от световна класа до хубаво време, не са изчезнали, подчертава експертът.

Междувременно губернаторът на Тексас Грег Абат приветства решението на Oracle да се премести в поверения му щат със съобщение на своята страница в Twitter.

Към май 2020 г. Oracle имаше 135 000 служители. Първите стъпки на корпорацията по преместването в Тексас датират от 2018 г., когато под ръководството на председателя на борда на директорите Лари Елисън и покойния главен изпълнителен директор Марк Хърд Oracle отвори кампус за 10 хиляди служители.

Миналата година Oracle обяви, че годишната конференция Openworld за ИТ професионалисти ще се проведе в Лас Вегас, Невада, вместо – както обичайно – в Сан Франциско.

Пандемията от коронавирус даде извинение на много известни компании от Силициевата долина да напуснат щата Калифорния, който е прочут с високите си данъци и скъпите недвижими имоти.

Така например, Hewlett-Packard Enterprise (HPE) реши да премести централата си от Сан Хосе (Калифорния) в предградие на Хюстън (Тексас) в началото на декември 2020 г. Новата централа на HPE ще се помещава в „свръхмодерен комплекс”, който компанията ще отвори в началото на 2022 г. Освободените офис площи ще бъдат заети от служители, работещи в останалите офиси на HPE в района на залива Сан Франциско.

HPE Innovation Hub ще продължи да работи в Сан Хосе. Компанията не разкри броя на служителите, засегнати от преместването, но обеща да не съкращава хора.

По-рано Palantir Technologies, софтуерна компания за анализ на данни, обяви, че премества централата си от Пало Алто, Калифорния в Денвър, Колорадо. Съоснователят на фирмата Джо Лонсдейл също се погрижи да прехвърли другото си начинание – компанията за рисков капитал 8VC – от Сан Франциско в Остин (Тексас).

Производителят на електронни цигари Juul Labs пък се премести във Вашингтон от Сан Франциско. Charles Schwab Corp., една от най-големите американски банкови и брокерски фирми, последва примера му, като премести централата си в Уестлейк, Тексас.

Изпълнителният директор на Dropbox Дрю Хюстън също се сбогува със Сан Франциско и се установи в Остин, съобщава The Information. Съоснователят на Tesla Илон Мъск обяви тази седмица, че се е преместил в Тексас, „за да се съсредоточи върху големи проекти”. Преди това предприемачът премести частната си благотворителна фондация от Калифорния в Остин.

Преместването в Тексас е изключително изгодно за богатите американци, тъй като данъкът върху доходите в този щат е по-малък. В същото време Калифорния има прогресивна данъчна скала. Ставката на подоходния данък за физическите лица там може да достигне 13,3% – това е повече, отколкото във всеки друг американски щат.

Коментари по темата: „Oracle напусна Силициевата долина… и не само тя”

добавете коментар...

  1. ха

    >“Oracle напусна Силициевата долина… и не само ТЯ”… Кой “грамотен” журналист написа това? Правилният израз в случая е: “и не само НЕЯ”.

    Anonymous това “Тя” се отнася не за силициевата долина, а за фирмата “Oracle”. Ако кажеш “нея” се разбира, че Oracle е напуснал не само силициевата долина, а и нещо друго (като например континента северна Америка).

  2. Anonymous

    “Oracle напусна Силициевата долина… и не само ТЯ”… Кой “грамотен” журналист написа това? Правилният израз в случая е: “и не само НЕЯ”.

  3. :o)

    А, ако им е скъпо в Калифорния може да дойдат У ВРАЦА, там ще е по-евтинко 🙂
    И домашна ракия със сланина ще ги почерпят хората
    и гуменяци с вълнени чорапи ще раздадат на служителите като газят из лайната да не се цапат 🙂

  4. Еми "нормално"

    В Калифорния приеха един закон, който задължава да има определена квота в управлението на компаниите, която да се попълва от хора, които често са наричани “дискриминирани”.
    Попринцип при квотите важи правилото: “няма значение дали си достатъчно, знаещ, можещ и така нататака, важното е да си от “системата”. И те правят шеф 😀

  5. Anonymous

    На финала:

    Избирателната колегия в САЩ започна гласуването за президент

Коментар