ЕС предупреди за клопките на изкуствения интелект

Изкуственият интелект нарушава основни права на хора, казват критици на технологията
(снимка: CC0 Public Domain)

Органът за наблюдение на правата на Европейския съюз предупреди за рисковете при използване на изкуствен интелект при прогностична полицейска дейност, медицински диагнози и целенасочена реклама. Следващата година ЕС обмисля да въведе правила за справяне с предизвикателствата, породени от AI технологията.

Изкуственият интелект се използва широко от правоприлагащите органи, но организации за защита на правата казват, че авторитарните режими злоупотребяват с AI за масово и дискриминационно наблюдение, отбелязва Ройтерс. Критиците на технологията се притесняват от нарушаването на основните права на хората, както и на правилата за поверителност на данните.

В доклад, публикуван днес, базираната във Виена Агенция на ЕС за основните права (FRA) призова политиците да предоставят повече насоки за това как съществуващите правила се прилагат към изкуствения интелект и да гарантират, че бъдещите закони за AI защитават основните човешки права.

„Изкуственият интелект не е безпогрешен, той се прави от хора – и те могат да правят грешки. Ето защо хората трябва да са наясно кога се използва AI, как работи и как да оспорват автоматизирани решения”, заяви директорът на FRA Майкъл О’Флаерти.

Докладът на FRA идва в момент, когато Европейската комисия разглежда законодателството за следващата година, за да обхване така наречените високорискови сектори като здравеопазване, енергетика, транспорт и части от публичния сектор.

Агенцията заяви, че правилата за изкуствен интелект трябва да зачитат всички основни човешки права, с предпазни мерки, които да гарантират това. Правилата трябва да включват гаранция, че хората могат да оспорват решенията, взети от изкуствения интелект, а компаниите да обясняват как техните системи вземат AI решения.

Агенцията настоява също за повече изследвания на потенциално дискриминационните ефекти на изкуствения интелект, за да може Европа да се предпази от него. ЕС трябва допълнително да си изясни как правилата за защита на данните се прилагат към технологията.

Докладът на FRA се основава на повече от 100 интервюта с публични и частни организации, които вече използват изкуствен интелект в страни като Естония, Финландия, Франция, Холандия и Испания.

Коментари по темата: „ЕС предупреди за клопките на изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Симо

    Къде се загуби бе шматка

  2. Фофу

    Не е и това проблемът. Проблемът е, че някой си нещо чул недочул и без да има грам идея кой с какво злоупотребява или не-злоупотребява си има една реч да си дръпне.
    Демек да си избае каквото си знае (или каквото са му спуснали), без значение дали въобще се чува какво говори.

  3. Хм

    Не ми пука за авторитарните режими. Проблемът е, че либералните режими злоупотребяват.

  4. Т-800 за О'Флаерти

    как да оспорват автоматизирани решения”, заяви директорът на FRA Майкъл О’Флаерти.

Коментар