Microsoft опрости пускането на Linux приложения в Windows 11

Потребителите на Windows 11 ще могат по-удобно да пускат Linux приложения
(графика: Microsoft)

С излизане на Windows 11 става по-лесно и пускането на Linux приложения в операционната система на Microsoft. За целта компанията превърна в приложение подсистемата Windows Subsytem for Linux (WSL) – слой за съвместимост за пускане на Linux приложения в Windows.

Приложението WSL ще може да се тегли от онлайн магазина Microsoft Store в Windows 11. Предварителна версия на приложението е налична и в момента.

Добавянето на WSL към магазина за приложения означава, че Microsoft ще може да поддържа подсистемата актуализирана, независимо от обновяванията на Windows.

Потребителите ще „получат най-новите актуализации и функции на WSL по-бързо и без да се налага да инсталират нова версия на Windows”, казват от компанията.

По-рано Microsoft пусна функция, която позволява на потребителите да отварят Linux приложения с графичен интерфейс в Windows. Тя работи на Windows 10. Що се отнася до приложението WSL, изглежда, че ще то ще бъде достъпно само за потребители на Windows 11.

Microsoft ще продължи да поддържа WSL като допълнителен компонент към системата, но се надява, че всички потребители ще мигрират към приложението в бъдеще.

Коментар