Xiaomi обяви кога ще пусне първия си електромобил

Xiaomi, водена от Лей Джун, се подготвя усилено за навлизане на автомобилния пазар
(снимка: MI Blog)

Пазарът на електромобили е следващото поле за диверсификация на бизнеса на Xiaomi. Тази седмица отпадна въпросителната кога китайската компания ще пусне първата си електрическа кола.

Лей Джун, главен изпълнителен директор на Xiaomi Corporation, заяви, че компанията ще започне серийно производство на собствени автомобили през 2024 г., съобщи GlobalTimes. Това ще бъдат електрически коли. За да разработи своя електромобил, корпорацията вече е увеличила броя на служителите си в дъщерното дружество.

Xiaomi, която е специализирана в производството на мобилни устройства, обяви плановете си за производство на електрически превозни средства още през март 2021 г. На презентацията разработчиците от компанията представиха прототип на автомобила като „дом на колела”.

По-късно Xiaomi потвърди, че се ангажира да инвестира 10 милиарда долара в ново подразделение за електрически превозни средства през следващите десет години. Компанията формира отдел за разработка на електромобили в края на август и форсира набирането на служители.

През септември Xiaomi регистрира дъщерно дружество за производство на електрически превозни средства и купи разработчик на технология за самоуправление за сумата от 77,37 милиона долара.

С обявяване на датата за пускане на първите електрически автомобили на Xiaomi, акциите на компанията скочиха с 5,4% до 22,50 хонконгски долара. Това е най-голямото дневно поскъпване на ценните книжа на китайския технологичен гигант от 12 май насам.

И други технологични компании, фокусирани върху смартфони, кроят планове за автомобилния пазар. През декември 2020 г. Apple разкри намеренията си да произвежда електрически автомобили. Според източници на Ройтерс, самоуправляемата кола ще използва иновативна батерия.

Коментари по темата: „Xiaomi обяви кога ще пусне първия си електромобил”

добавете коментар...

  1. Я

    Па карат си ги да ти каем

  2. :o)

    Xiaomi може да си позволи да пусне всичко 🙂
    Друг е въпроса колко ще е успешно ИЗВЪН КИТАЙ 🙂
    Щото и наскоро тук сглобяваха кЕтайски пръчки с ловешки мирис…някой да ги кара?

Коментар