Android приложения тръгват в Windows 11

Някои потребители на Windows 11 вече виждат раздела Amazon AppStore за Android приложения
(снимка: Microsoft)

Две седмици след официалния дебют на Windows 11, Microsoft пусна първа бета версия на функция за стартиране на Android приложения в новата си операционна система, като така отговори на очакванията на много потребители.

Скоро всички потребители на Windows 11 ще могат да стартират игри и други приложения за Android на своите персонални компютри. Засега дългоочакваната функционалност е налична само в бета версия.

През юни Microsoft обяви, че осигуряването на възможност за пускане на Android приложения в Windows 11 ще зависи от подсистемата Windows за Android, от магазина за приложения на Amazon, който обезпечава работата на системата, и от списъка с приложения за Android, одобрени за използване в Windows 11.

Ранна бета версия на тази функция вече е достъпна за потребители, които членуват в програмата Windows Insider, съобщи Microsoft. Те трябва да активират виртуализацията и компютърът им да отговаря на минималните системни изисквания за Windows 11. Ако всички тези условия са изпълнени, потребителят ще види в Microsoft Store раздел за предварителен преглед на Amazon Appstore и когато кликне върху него, ще се покажат и стъпките за инсталиране на Android приложения.

Тази визуализация е достъпна на всички устройства с Windows, с различни типове процесори, включително AMD, Intel и Qualcomm. Microsoft пояснява, че си партнира с Intel, за да използва технологията Intel Bridge за стартиране на приложения за Arm на устройства с AMD и Intel процесори, с което поддържа кросплатформени възможности за множество приложения.

Microsoft твърди още, че игрите за Android ще са „познати, леки и интегрирани – както бихте очаквали” на компютрите с Windows 11. Приложенията за Android ще работят в прозоречен режим, а потребителите ще могат да ги пускат рамо до рамо с други приложения за Windows 11, да ги закачат към менюто „Старт” или лентата на задачите и да взаимодействат с тях с помощта на мишка, докосване или стилус.

Известията за Android приложения ще са налични в Action Center, а освен това потребителите ще могат да обменят данни между приложение за Windows и приложение за Android.

Коментар