Неочакван спад на средната заплата за ИТ кадрите в САЩ

Работещите в офиса ИТ специалисти регистрираха спад на средната заплата
(снимка: CC0 Public Domain)

През 2021 г. се наблюдава тенденция към намаляване на средната работна заплата във високотехнологичния сектор на САЩ. Има няколко причини за това и една от тях е „недостигът на персонал”, който принуди работодателите да наемат неопитни служители, за да се справят с липсата на специалисти.

Анализатори от платформата за наемане Hired отчитат, че средната заплата на ИТ работниците е намаляла. Данните се отнасят само за Съединените щати, но това потенциално може да се случи и в други страни по света.

Експертите са анализирали повече от 525 хиляди заявки за интервюта и 10 хиляди предложения за работа за периода от януари 2019 г. до юни 2021 г., съобщи ZDNet. Установено е, че средната заплата в ИТ сектора в САЩ през 2021 г. е била в рамките на 152 хиляди долара, което е с 1,1% по-малко в сравнение пандемичната 2020 г.

Епидемиологичната ситуация в света също частично повлия на намаляването на заплатите, отчитат анализаторите. Широко разпространените блокирания, т.нар. локдауни, доведоха до многобройни съкращения в САЩ, дори в ИТ сектора. Последиците от вълната съкращения са очевидни – конкуренцията между високотехнологичните специалисти, включително разработчиците на софтуер, се увеличи.

От друга страна, търсенето на ИТ работници нарасна след пандемията. Hired уточнява, че работодателите наемат по-малко опитни и следователно по-достъпни таланти по отношение на заплатите. Набиращите персонал също трябваше да съкратят средното време за наемане на работници до 30 дни в САЩ и 34 дни във Великобритания. Това е с 25% по-малко, в сравнение с 2020 г.

Намалението на средната работна заплата се наблюдава засега само сред ИТ специалистите в САЩ, които по една или друга причина работят в офиса. Тези служители, които са направили своя избор в полза на възможността да работят от всяка точка на света, регистрират увеличение на заплатите.

Според Hired, през деветте месеца на 2021 г. средното заплащане на отдалечените ИТ работници в САЩ се е увеличило с 4,6% на годишна база и вече възлиза на 143 хиляди долара.

От една страна, ръстът за толкова кратък период от време е доста голям. От друга страна, „отдалечените работници” печелят средно по-малко от своите колеги в офиса.

Трябва да се отбележи, че масовият преход към дистанционна работа също играе роля за „обедняването” на служителите в офиса. Все повече работници започнаха да се преместват от големи технологични центрове в райони с по-ниски разходи за живот. В такива случаи работодателите не пропускат възможността да намалят заплатите, мотивирайки това чрез намаляване на разходите на служителите.

В допълнение, работодателите все повече популяризират своите фирми в платформите за наемане на персонал, като отварят дистанционни работни места. Това им позволява да плащат на служителите по-малко от самото начало, отколкото ако биха работили в офис.

Фактът, че има компании, които намаляват заплатите на ИТ служителите, преминали към работа от разстояние, са потвърждава от анализаторите на Hired. Те обаче силно препоръчват на работодателите да не възприемат тази практика, тъй като в противен случай рискуват рано или късно огромно текучество в техния ИТ отдел.

Проучване на Hired сред над 1200 души установява, че 75% от ИТ специалистите определено ще започнат да търсят нова работа веднага щом работодателят намали заплатите им, поради прехода към дистанционна работа. 45% от анкетираните добавят, че няма да изслушат аргументите на работодателя, че заплатата се изчислява въз основа на текущото местожителство на служителя.

62% от анкетираните заявяват, че планират да започнат да търсят нова работа точно сега и да намерят такава през следващите шест месеца. Това означава, че всяко намаляване на заплатите ще доведе само до увеличаване на този брой.

Отдалечената работа е популярна сред ИТ професионалистите, поне в САЩ. 52% от анкетираните са заявили, че искат да работят от вкъщи и да идват в офиса, когато те, а не работодателят, имат нужда. Други 33% казват, че изобщо не искат да се появяват в офиса и биха предпочели да работят постоянно от разстояние.

В резултат на това, 85% от ИТ служителите искат донякъде работата от разстояние да бъде част от работния им график. Те желаят възможността да работят от вкъщи да бъде посочена в трудовия им договор.

Повечето от тези, които искат да напуснат, поради липса на възможност за дистанционна работа, са в категориите „зумъри” и „милениали”. Това са хора, родени между 1980 и 2012 г. И в двете категории 49% не искат да се връщат в офисите си.

Коментари по темата: „Неочакван спад на средната заплата за ИТ кадрите в САЩ”

добавете коментар...

  1. Шабан

    Дали ще могат да направят статистика в нашия jobs. Там заплати не се обявяват.

  2. :o)

    Всички тия заплати са обявени без одрани 50-55% данъци, осигуровки, такси и т.н. 🙂
    Но разбира се че спрямо common redneck с вила в ръка и гащеризон на голо са много големи
    Но генерално ставеа дума за някакви глупаци, които ми гледат някакви статистички
    в някакви сайтове за наемане на хора. Нито някой е потвърдил, че това са заплатите, на които хорате РЕАЛНО започват работа и РЕАЛНО приемат, нито нищо.
    Просто едни цифрички изхвърлени в пространството като сперматозоиди.

  3. Йордан

    152 хиляди долара годишна заплата никак не е. А ние тук завиждаме на нашите “велики” програмисти, че взимат по 3000 лв заплата.

Коментар