AI автоматизира видео редакциите кадър по кадър

Технологията на Adobe променя за секунди изображението на лицето
(снимка: Adobe)

Система с изкуствен разум може да редактира видео кадър по кадър до постигането на изцяло нова визия на обектите в записа. Проектът е наречен „Морфей” и е дело на Adobe.

Въз основа на невронните филтри, които Adobe представи миналата година, новата система е в състояние да автоматизира видеоредактирането кадър по кадър по начин, който дава изумителни резултати, отбелязва Engadget.

В демонстрация, която компанията показа, един от нейните служители промени видеозапис на самия себе си, където той е заснет с неутрално изражение през цялото време, но след редакцията видеото показва човек, усмихнат през цялото време. Редакцията се случва за броени секунди, а по-голямата част от тежката работа се пада на „Sensei AI” на Adobe.

„Проектът „Морфей” е начин, по който изследваме перспективни технологии от нашите лаборатории и инженерни екипи. Тези идеи за доказателство на концепцията и не винаги са предназначени за включване в продуктите”, поясни говорител на компанията.

„Ние осъзнаваме, че трябва да балансираме иновациите с нашата отговорност, за да гарантираме, че технологията се използва за доброто на клиентите и обществото. Разработването на нашия AI се ръководи от принципите на отчетност, отговорност и прозрачност”, допълниха от компанията.

Коментарът дойде в отговор на запитванията относно етиката в подобни видео намеси. Новата функция е забележителна, но носи със себе си потенциал за значителни злоупотреби.

Като допълнение по темата компанията посочи работата си по Инициативата за автентичност на съдържанието. За първи път обявена през 2019 г, тя е насочена към разработване на система за маркиране на метаданни, за да ограничи броя на променените изображения и видеоклипове, които циркулират онлайн.

Коментар