AMD пусна най-мощния ускорител за AI изчисления

AMD Instinct MI250X осигурява до 380 терафлопа теоретична производителност за AI задачи
(снимка: AMD)

AMD обяви нови графични ускорители от серия Instinct MI200, създадени за изчислителни системи с екзафлопова производителност. Линията включва най-бързия в света подобен модел за HPC и AI среди – AMD Instinct MI250X.

Изградени по CDNA архитектура, моделите от серия AMD Instinct MI200 осигуряват до 4,9 пъти по-добра производителност от конкурентните ускорители в приложения с изчисления с плаваща запетая с двойна точност (FP64) и над 380 терафлопа теоретична мощност при FP16 изчисления за задачи в областта на изкуствения интелект, съобщиха от AMD.

CDNA 2 архитектурата представлява 2-ро поколение матрични ядра, ускоряващи FP64 и FP32 матрични операции, с до 4 пъти по-висока теоретична FP64 производителност спрямо GPU решенията на компанията от предишното поколение.

Новите ускорители използват първия в индустрията дизайн с няколко слоя (multi-die) на графичния процесор с технология 2.5D Elevated Fanout Bridge (EFB), за да осигури 1,8 пъти повече ядра и 2,7 пъти по-висока пропускателна способност с паметта спрямо графичните решения на AMD от предишното поколение, с най-добри върхови показатели в индустрията от 3,2 терабайта в секунда.

До осем Infinity Fabric връзки свързват Instinct MI200 ускорителите с 3-то поколение EPYC процесори и други GPU в изчислителния модул за максимална пропускателна способност на системите и по-добро използване на мощността на графичните ускорители от страна на централните процесори.

Софтуерната платформа с отворен код AMD ROCm позволява да се използва пълноценно мощността на ускорителите Instinct. Тя обезпечава поддръжка на изчислителни среди с ускорители от различни производители, с различни архитектури.

Ускорителите Instinct MI250X и Instinct MI250 са достъпни като модул за ускорени изчисления с отворен хардуер или във форм-фактор OCP Accelerator Module (OAM). Ускорителят Instinct MI210 ще бъде наличен във форм-фактор на PCIe карта в OEM сървъри.

Ускорителят MI250X в момента е наличен от HPE в суперкомпютъра HPE Cray EX, а още Instinct MI200 ускорители се очакват в системи на основни OEM и ODM партньори на AMD в корпоративния сегмент, като Asus, Atos, Dell Technologies, Gigabyte, Hewlett Packard Enterprise (HPE), Lenovo, Penguin Computing и Supermicro.

AMD в сътрудничество с Националната лаборатория Оук Ридж към министерството на енергетиката на САЩ и HPE проектира суперкомпютъра Frontier с очаквана върхова изчислителна мощност от над 1,5 екзафлопа.

Снабден с оптимизирани EPYC процесори от 3-то поколение и Instinct MI250X ускорители, Frontier ще тласне напред границите на научните открития със значително повишената производителност в областта на изкуствения интелект, анализа на данни моделирането.

Коментар