САЩ арестуваха украински хакер, крал чертежи на MacBook Pro

Кражбата на данни за MacBook Pro ще коства сериозно наказание за украински хакер
(снимка: CC0 Public Domain)

Служители на министерство на правосъдието на САЩ са арестували в Полша украински хакер, който участвал в кражбата на чертежи за лаптопа MacBook Pro с процесор M1 Max и изнудване на Apple с 50 милиона долара.

Ярослав Васински е задържан по-рано тази година заедно с хакер от групата REvil. Те проникнали в мрежата на Apple и откраднали чертежите на новия MacBook Pro, съобщи MacRumors. През април REvil хакна и компанията Quanta, един от ключовите партньори на Apple.

Хакерите са открили чертежи за MacBook Pro с чипове M1 Pro и M1 Max, които Apple представи тази есен. Благодарение на тях, медиите научиха някои подробности за лаптопите, като например, че Apple ще увеличи размера на екрана.

Хакерът от REvil поискал 50 милиона долара от Apple за останалите чертежи на все още необявените продукти. Няколко дни по-късно той премахнал всички документи и искове, свързани с Apple, от своя уебсайт.

През юли хакери проникнаха в компанията за корпоративен софтуер Kaseya. За да направят това, те използваха рансъмуер вирус. Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че Васински е замесен и в нападението срещу Kaseya.

Васински е арестуван в Полша. Сега той чака екстрадиция в САЩ, където го грозят до 115 години затвор.

ФБР обяви също, че издирва и втория член на кибербандата REvil, руснака Евгений Полянин. Той е обвинен в незаконно получаване на 13 милиона долара в резултат на над 3 хиляди хакерски атаки срещу компютри на американски компании. В САЩ го грозят до 145 години затвор.

Коментари по темата: „САЩ арестуваха украински хакер, крал чертежи на MacBook Pro”

добавете коментар...

  1. !

    Анонимен, както той им е показал какво швейцарско сирене е системата им, така и ФБР са му показали какво швейцарско сирене е неговата защита …

    Ама, не бил стъпвал в САЩ – ок, но и Apple не са си разполагали сървърите в Полша, нито са му давали достъп …

  2. Ванката

    Няма значение че не е стъпвал атакувал е американски граждани и фирми

  3. Anonymous

    Тоя сайт работи с офиса на ФБР в София…

  4. Anonymous

    Дългата и дебела ръка на Големия Брат е навсякъде (за съжаление). Момчето никога не е стъпвало в ХАЩЩ, но са го арестували на другия край на света – в Полша. WTF !!! Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава. Вместо да му благодарят на момчето, че им е показало нагледно какво Швейцарско сирене са, те го арестуват, унижават (и това е най-малкото). Предполага се, че компания с размените и кухия капитал на Ябълката би могла да се опази от 1 човек от Източна Европа.

Коментар