Популярен TikTok жест спаси отвлечено момиче

Жест с ръка помогна на момиче в САЩ да се спаси от насилник
(снимка: CC0 Public Domain)

Тийнейджърка, изчезнала от дома си, беше спасена в САЩ, след като използва популярен в TikTok жест с ръка, сигнализиращ за бедствие или домашно насилие. Преминаващ шофьор забелязал знака на момичето и се обадил в полицията.

16-годишното дете било забелязано да пътува в сребриста Toyota близо до Лондон, Кентъки, на около 200 км югоизточно от Луисвил, на 4 ноември, разказва The Guardian. Шофьорът се обадил в полицията, след като забелязал, че „пътничка в превозното средство прави жестове с ръце, за които е известно в платформата TikTok, че означават бедствие или насилие у дома – имам нужда от помощ”, се казва в изявление на офиса на шерифа на окръг Лоръл на 6 ноември.

Обаждащият се отбелязал, че момичето „изглежда бе в беда” и било возено от по-възрастен мъж. Следователите на шерифа на Лоръл се разположили на позиция, за да наблюдават преминаващата Toyota, и прихванали автомобила, докато излиза от магистралата. Органите на реда спрели колата и последвалото разследване разкрило, че тийнейджърката е била обявена за изчезнала от родителите си дни по-рано.

Тийнейджърката споделила с разследващите, че е пътувала с мъжа през Северна Каролина, Тенеси, Кентъки и Охайо. Властите твърдят, че тя се е опитвала да привлече вниманието на шофьорите да се обадят на спешния номер 911. След като колата била спряна, полицията арестувала 61-годишния Джеймс Хърбърт Брик.

Смята се, че жестът, използван от тийнейджърката, за да сигнализира за насилие или страдание, е бил въведен за първи път от Канадската женска фондация миналата година. Той е приет от жените по целия свят, които имат нужда дискретно да помолят за помощ или да покажат, че са в беда. Жестът започва с вдигане на дланта нагоре, после прибиране на палеца и накрая свиване на пръстите надолу върху палеца.

Коментари по темата: „Популярен TikTok жест спаси отвлечено момиче”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Евала, най-накрая нещо наистина полезно от социалните мрежи. Страхотно е, че това все пак е Източна социална мрежа, а не от онези булшити от Западното крайбрежие

Коментар