Тулиум файбър лазер за операции на простатата е достъпен у нас

С помощта на Тулиум файбър лазера се премахват малки туморни формации
(снимка: Медицински център „Доверие”)

Ново поколение лазерна апаратура за превенция на доброкачествени тумори на простатната жлеза е достъпна в България. Преди две години Тулиум файбър лазер започна да се прилага в Азия и в Северна Америка, а от миналата година и в Европа.

„Тулиум файбър лазер е най-съвременната технология – идеален за отстраняване на хемостатична мека и твърда тъкан, поради високата абсорбация на вода и оптимизираната дължина на вълната”, поясни д-р Семерджиев, началник на отделението по урология в многопрофилната болница „Доверие”.

По неговите думи, апаратът е изключително ефективен при операции на простатната жлеза, при тумори на пикочния мехур, някои злокачествени или доброкачествени образувания на различните полови органи. Използва се и при пластични операции.

С помощта на Тулиум файбър лазера се премахват по-малки туморни формации и особено кожните тумори. Резултатът има много добър кръвоспиращ ефект и същевременно подчертан козметичен ефект, защото не се получава обгаряне на тъканите, наблюдавано при част от стандартните манипулации, допълни специалистът.

Тулиум файбър лазер започна да се прилага в Европа от миналата година
(снимка: Медицински център „Доверие”)

Тулиум файбър лазерът се използва предимно при доброкачествено лечение на простатната жлеза, като премахва ефективно излишната тъкан, която възпрепятства нормалното уриниране, и не е метод за радикално лечение при онкологични заболявания, уточни д-р Семерджиев. Едно от основните предимства на лазерната технология е, че травмата върху организма е много по-малка.

Коментар