Заловиха трима хакери от рансъмуер бандата Revil

Международна операция разби една от най-опасните хакерски банди
(снимка: Europol)

Глобална полицейска операция нанесе удар върху една от най-успешните рансъмуер банди – REvil. Координираните действия за залавяне на кибер-бандитите са реализирани в понеделник от румънската полиция, Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) и Европол. Акцията доведе до ареста на двама предполагаеми хакери в Румъния и един в Украйна.

REvil се счита за автор на едни от най-големите хакове спрямо бизнеса по света през последните години, отбелязва BBC. Освен, че хакерите са заловени, успешно са извлечени повече от 6 милиона долара в криптовалута, собственост на бандата.

Операцията на Европол, наречена GoldDust, е замислена специално за справяне с групата. Служителите на реда твърдят, че двамата румънци, арестувани на 4 ноември, са заразили с рансъмуер вируси над 5000 жертви и са прибрали половин милион евро като плащания за откуп.

По-рано през годината бяха арестувани и други хакери, за които се счита, че са били участници в REvil. Сред тях са Ярослав Васинский, 22-годишен украинец, арестуван в Полша миналия месец, и Евгени Полянин, 28-годишен руснак.

Една от най-големите жертви на REvil бе голям американски преработвател на месо на име JBS SA. Производството на корпорацията бе блокирано за няколко дена, щетите бяха огромни, а фирмата в крайна сметка плати 11 милиона долара откуп на хакерите.

Пак със същата кибер-банда се свързва и хакването на софтуерната фирма Kaseya, която впоследствие зарази хиляди свои клиенти по целия свят.

Документи, свързани с повдигнатото обвинение, засягат и борсата за виртуална валута Chatex – тя е обвинена в „улесняване на финансови транзакции на участниците в рансъмуер (група)”.

Коментар