CUDA-оптимизирана имплементация на стандартната LAPACK библиотека

Санта Клара, Калифорния — 20 Август, 2009 — Компанията EM Photonics публикува бета версия на CULA, имплементация на индустриалния стандарт LАPACK библиотека за линейна алгебра, която е разработена и оптимизирана с цел да може да се възползва от масивната паралелна архитектура на NVIDIA CUDA™-съвместими графични процесори.

Милионите разработчици, които разчитат на функции от LАPACK за решаване на задачи свързани с неща като например физиката и структурна механика или автоматизация на електронния дизайн вече могат да постигнат до 10-кратно ускорение в производителността спрямо единичен 4-ядрен процесор

Сравнение на производителността между NVIDIA Tesla C1060 карта и Intel Quad-Core Core i7 (Nehalem) CPU, изпълняващи Intel Math Kernel Library (MKL)., използвайки NVIDIA® Tesla™ графични процесори в своите работни станции или дейтацентрове.

“Една от обещаващите еволюционни пътеки на високопроизводителните изчислителни архитектури е хибридната система, съставена от многоядрени централни процесори и паралелни графични процесори”, заяви професор Сатоши Матсуока от Технологичния институт на Токио. “LAPACK е ключ към много научни приложения, затова и неговата CUDA-оптимизирана имплементация ще доведе до значително увеличаване на интереса към хибридните системи, използвани за научни и инженерни цели, благодарение на сериозното предимство пред алтернативните архитектури”.

“Партньорството ни с NASA Ames Research Center за създаването на GPU-ускорена библиотека за линейна алгебра започна още през 2007 година”, заяви Ерик Келмелис, изпълнителен директор на EM Photonics. “Като резултат от този проект и благодарение на сътрудничеството си с NVIDIA, EM Photonics публикува CULA, позволявайки на разработчиците да се възползват от изчислителни възможности като на суперкомпютър предоставяни от тяхната нормална работна система”.

CULAtools на EM Photonics е продуктова серия, състояща се от CULA Basic, Premium, и Commercial. CULA библиотеката е GPU-ускорена имплементация на най-популярните LAPACK функции. LAPACK е колекция от често използвани функции в линейната алгебра, употребявани от милиони разработчици в научната и инженерна общност. Задачите, с които те трябва да се справят често могат да бъдат решавани с помощта на линейна алгебра, поради което и това решение е толкова подходящо за техните нужди. CULA се възползва от масивната паралелна архитектура на NVIDIA CUDA графичните процесори, за да ускори много от най-често използваните налични в LAPACK функции.

“Нашите клиенти очакваха с нетърпение публикуването на библиотека за линейна алгебра подобна на LAPACK. Тази фундаментална математическа библиотека осигурява възможност за възползването от изчислителните възможности на графичния процесор до много по-широка база от разработчици в научната общност”, заяви Анди Кейн, генерален мениджър на Tesla бизнес подразделението на NVIDIA. “CULA формира още едно ключово подразделение в бързо разрастващата се екосистема от CUDA библиотеки, който вече включват и FFT, BLAS, обработка на изображения, компютърно зрение, рейтрейсинг, рендиране, молекулярна динамика и други”.

Пълна работна версия на CULA ще бъде налична за NVIDIA GPU Technology Conference, която ще се проведе от 30-ти септември до 2-ри октомври във Феърмонт Хотел в Сан Хосе, Калифорния. Междувременно всеки заинтересован вече може да изтегли предварителна бета версия на CULA Basic, регистрирайки се на адрес www.culatools.com.

Коментар