САЩ спряха Intel да разшири производството на чипове в Китай

Intel възнамеряваше да инвестира в Китай, за да преодолее кризата с недостига на чипове
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corporation)

Правителството на САЩ забрани на Intel да организира обработка на силициеви пластини в предприятие в Ченгду, Китай, където в продължение на много години процесорите и чипсетите се тестват и монтират в корпуси, придобивайки вид на готов за употреба продукт.

Intel е предложил да организира обработката на силициеви пластини в Китай до края на следващата година, за да помогне за решаването на проблема с недостига на компоненти възможно най-скоро, съобщи Bloomberg. В същото време компанията кандидатства за държавни субсидии, които трябва да бъдат насочени към разширяване на американските производствени обекти и увеличаване на интензивността на изследователската работа в САЩ.

Този спорен план не се хареса на администрацията на настоящия президент на САЩ и правителствените служители категорично забраниха на Intel да разширява производството в Китай. Между другото, компанията има и изследователски център в Шанхай, така че Ченгду не е единственото предприятие на Intel в Китай.

Процесорният гигант наскоро обяви инвестиция от 20 милиарда долара за изграждане на две нови фабрики в Аризона и обеща до края на годината да открие завод в Европа, който ще произвежда чипове по поръчка на странични възложители. Освен това Intel произвежда автомобилни компоненти по 16-нм технология в Ирландия.

Междувременно, има план китайското производствено съоръжение на Intel за полупроводникова памет в Далиан да мине под контрола на SK Hynix, съгласно условията на сделката с южнокорейската компания.

Коментари по темата: „САЩ спряха Intel да разшири производството на чипове в Китай”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Заради глупавата политика пропадат компании унищожават бизнес правят войни и кризи.

Коментар