Илон Мъск обеща междупланетен кораб в космоса през 2022

Илон Мъск е уверен, че междупланетният кораб Starship ще излезе в космоса през 2022 г.
(снимка: SpaceX)

Илон Мъск направи редица изявления относно междупланетния кораб Starship. По неговите думи, SpaceX „се надява” да започне първите орбитални полетни тестове на кораба след няколко месеца – през януари.

„Ще направим някои тестове през декември и се надяваме да стартираме [Starship] през януари”, каза Мъск на среща на Националната академия на инженерните науки и Съвета по космически изследвания, цитиран от CNBC.

Следващата година SpaceX трябва да завърши цялата си програма за тестови полети и да премине към пускане на „истински полезни товари през 2023”, обещава шефът на космическата компания.

Starship е най-голямата ракета, построена от човека. SpaceX я разработи, за да доставя хора и товари до Луната и Марс. Компанията тества прототипи в своята площадка в Южен Тексас и е извършила няколко кратки тестови полета.

SpaceX позиционира Starship като ракета напълно за многократна употреба, вкл. ракетата и нейния ускорител. За сравнение, ракетите Falcon 9 на SpaceX, които в момента доставят сателити Starlink в орбита, също се използват повторно, но частично.

Коментар