Google се споразумя с АФП за платено съдържание

Споразумение между Google и АФП решава труден спор за онлайн съдържанието
(снимка: CC0 Public Domain)

Google и Агенция Франс-Прес обявиха, че са подписали „пионерска” петгодишна сделка, съгласно която най-голямата компания за търсене в интернет ще плаща на АФП за съдържание в Европа. Колко ще плаща – остана неясно.

Споразумението е резултат от 18 месеца преговори. То е първото по линия на Европейската директива от 2019 г. за така наречените „съседски права”, които са в основата на множеството спорове между уеб-гигантите и медиите относно плащането за използване на онлайн новини и друго съдържание.

„Това е споразумение, което обхваща целия ЕС, на всички езици на АФП, включително в страни, които не са приели директивата”, каза главният изпълнителен директор на агенцията Фабрис Фрис, цитиран от France24.com. Той описа сделката като „кулминацията на дълга борба”.

AFP произвежда и разпространява мултимедийно съдържание на шест езика по целия свят. След като първоначално не желаеше да плаща на френските вестници за използването на тяхното съдържание, Google най-накрая подписа тригодишно рамково споразумение с част от националната преса в началото на 2021 г.

Но компанията беше глобена с 500 милиона евро от органа по конкуренцията в средата на юли за това, че не успя да се разбере с тях „добросъвестно”. Google обжалва и продължава преговорите за постигане на ново споразумение.

Преговорите на АФП с Google са част от по-мащабен стремеж информационните агенции да имат пълно право да се възползват от споразуменията за „съседските права”. Според Себастиен Мисоф, генерален мениджър на Google във Франция, договореността „проправя пътя за още по-тясно сътрудничество”.

Наред с това споразумението предвижда АФП да предлага обучение за проверка на фактите. Подробностите за него ще бъдат обявени скоро.

Глобалните технологични гиганти – предимно американски – отдавна са обект на доста критики и спорове с Брюксел и страните-членки на ЕС относно използването на съдържание, данъците, злоупотребите с доминиращата им пазарна сила, проблемите с поверителността и печеленето на пари от журналистическо съдържание, без да се споделят приходите.

За да се справи с това, директивата на ЕС създаде форма на авторско право, наречена „съседски права”, която би трябвало да позволи споделянето на приходите между фирмите-създатели на полезно съдържание и фирмите за търсачки и социални мрежи.

Коментар