Мърдок иска реформа на онлайн платформите

Алгоритмите за филтриране на съдържание не са прозрачни, смята медиен магнат
(снимка: CC0 Public Domain)

Рупърт Мърдок обвини някои от най-големите ИТ компании в цензура и субективност на алгоритмите за филтриране на съдържание. Изпълнителният председател на News Corp. настоява за „значителна реформа” на цифровите платформи.

„Идеята, фалшиво популяризирана от платформите – че алгоритмите им са някак си обективни и научно-обосновани, е пълна глупост”, категоричен е Мърдок, цитиран от Australian Financial Review. „Алгоритмите са субективни и могат да бъдат манипулирани от хора, за да убият конкуренцията и да навредят на други хора, издатели и бизнеси”.

„Това, което видяхме през последните няколко седмици относно практиките във Facebook и Google, със сигурност засилва необходимостта от значителна реформа”, каза той на годишното общо събрание на медийната компания. „Няма съмнение, че служителите на Facebook се опитват да заглушат консервативните гласове и бързото търсене в Google Новини по повечето съвременни теми често разкрива подобен модел на селективност – или казано направо, цензура”.

Според Мърдок, налице е „фундаментална необходимост от прозрачност на алгоритмите”. 90-годишният медиен магнат спомена за антитръстов иск, заведен от главния прокурор на Тексас Кен Пакстън срещу Facebook и Google, описвайки го като „изключителен”.

Твърди се, че през 2017 г. Facebook и Google са сключили „незаконно споразумение” помежду си – да предоставят на Facebook „информация, скорост и други предимства” в рекламните търгове, които провежда, в замяна на това социалната мрежа да отстъпи „терен” на Google в онлайн рекламното пространство.

Коментар