Край на тайната в алгоритмите на интернет гигантите?!

Технологичните корпорации оказват твърде голямо влияние върху новините и рекламните пазари, смята антимонополният регулатор на Австралия (снимка: CCO Public Domain)

Интернет гигантите Google и Facebook навярно ще трябва да започнат да разкриват тайните алгоритми, които използват, за да се види как боравят с личните данни на потребителите и как третират конкурентните марки. Това е на път да се случи в Австралия. Въпросната мярка ще се контролира от специален регулаторен орган. Ако тя бъде приложена, случаят ще е първото прилагане на „ограничения на властта, която корпорациите имат над новините и рекламните пазари”, пише в Уол Стрийт Джърнъл.

Препоръчаните промени включват засилване на предпазните мерки за защита на личната неприкосновеност чрез солени санкции в размер на до 10% от годишния вътрешен оборот. Мерките бяха изброени в доклад на австралийския национален регулаторен орган по конкуренцията. Комисията провежда разследване от година и половина относно въздействието на тези компании върху страната.

Докладът на австралийската комисия по конкуренцията и потребителите бе публикуван в петък. Той е безпощаден и заключава, че американските технологични гиганти оказват „твърде голямо влияние върху австралийските новини и рекламни пазари”, задушавайки конкуренцията. Установено е, че има много случаи, в които компаниите са лишили потребителите от необходимия контрол върху личната информация.

Австралийското правителство нареди на комисията още в края на 2017 г. да започне разследването, за да модернизира законите относно медиите и поверителността в страната.

„Не се заблуждавайте, тези компании са сред най-мощните и скъпи в света. Те трябва да бъдат държани отговорни и техните дейности трябва да бъдат по-прозрачни”, каза Джош Фрайденберг. „Светът никога не е виждал толкова много чувствителни данни да бъдат събирани и обобщавани от две частни компании”.

Следене на алгоритмите

Сред 23-те препоръки има призив към правителството да създаде клон на комисията, който да се занимава с проучване на алгоритмите, използвани от Google и Facebook за предлагането на новини и реклама. В доклада се казва, че офисът ще има право да изисква от Facebook, Google и други големи технологични гиганти да предават информация на регулаторните органи.

„Този конкретен клон на комисията ще може да приема сигнали от различни компании, които вярват, че алгоритмите са използвани злонамерено”, обясни Фриденберг. Той обеща, че правителството ще „вдигне завесата” за това как технологичните фирми печелят пари от потребителските данни, които събират.

Ограничаване на влиянието

Други препоръки включват: промяна в законите относно сливане и придобиване, за да се попречи на големите технологични компании, които поглъщат по-малките си конкуренти; премахване на Google като опция „по подразбиране” за търсене при устройствата с Android; хармонизирана регулаторна рамка, обхващаща цифровите пазари.

Facebook не отговори незабавно на новините от австралийския регулатор. Говорител на Google пък заяви, че компанията е работила в тясно сътрудничество с комисията през цялото време на разследването и ще „продължи да работи с правителството по препоръките”.

Индустриалната организация на дигиталната индустрия DIGI, която представлява Google, Facebook, Twitter и Verizon Media, заяви, че законодателите „трябва да обмислят внимателно непредвидените последици, които биха могли да засегнат конкуренцията и спектъра от продукти, достъпни за австралийските потребители”.

Предстои австралийското правителство да проведе тримесечна консултация, преди да реши как точно ще реагира на препоръките.

Новините онлайн

Новинарското съдържание онлайн е един от аспектите, на които се обръща все повече внимание – включително и в мерките, предложени от австралийската антимонополна комисия. По този въпрос комисията насмалко не стигна до забрана за Google и Facebook и до решение да ги принуди да плащат за новинарско съдържание.

Междувременно след като австралийският регулатор започна разследването си, парламентът на Обединеното кралство публикува доклад, в който призовава за по-строго регулиране на цифровия свят, предупреждавайки за „демократична криза”, създадена от разпространението на дезинформация, докато Федералната търговска комисия на САЩ стартира през февруари работна група за наблюдение технологични пазари, включително преглед на технологичните сливания.

Множество медийни организации по света, включително News Corp., призоваха за повече регулация на цифровите платформи, за да помогнат за спиране на намаляването на приходите от реклама и загубата на абонаменти. News Corp. притежава Dow Jones & Co., издател на Уол Стрийт Джърнъл.

Австралийското правителство нареди на комисията в края на 2017 г. да проведе разследване, за да модернизира законите за медиите и поверителността в страната.

Директорът на корпоративните въпроси на News Corp. Австралия Кембъл Рийд заяви в петък, че комисията е разкрила въздействието на технологичните гиганти върху медийния пейзаж в страната, като Facebook и платформата за споделяне на снимки Instagram заемат около 46% от рекламните приходи.

„Ясно е, че правителството ще направи нещо по въпроса”, коментира Кембъл Рийд. „Мисля, че Google и Facebook трябва да слушат много внимателно”, допълни той.

Глобално недоволство

Австралия не е единствената страна, която се опитва да предприеме мерки срещу безконтролното и неограничени влияние на големите онлайн корпорации. Докладът на антимонополната комисия стана факт малко след като на Facebook бе наложена глоба от 5 млрд. долара в САЩ.

Разследването на федералната търговска комисия установи, че компанията многократно е използвала измамни „условия за ползване” и профилни настройки, за да привлече потребителите и да ги подтиква към споделяне на лична информация, накърнявайки действителните им предпочитания за поверителност.

В Европа пък Google бе глобена с 5 млрд. долара за нарушения на антитръстовите правила и злоупотреба с господстващото положение на пазара на своята Android операционна система за телефони. Както стана ясно, и британското правителство изисква мерки относно онлайн новините и съдържанието.

Коментар