5G мрежата на A1 е средно 3,5 пъти по-бърза от 4G

Потребителите на 5G мрежи, вкл. у нас, вече се радват на гигабитови скорости
(снимка: CC0 Public Domain)

Растящо търсене на 5G услуги от страна на потребителите отчита телеком операторът А1 България. От търговския старт на новата мрежа 5G ULTRA през месец април до октомври тази година активните потребители на 5G услуги са се увеличили с 448%, а генерираният от тях трафик е нараснал със 771%, като за октомври е надхвърлил 90 TB.

Едно от основните предимства и най-търсена характеристика на мрежите от пето поколение е скоростта, като отчетените средни скорости в 5G ULTRA са 3,5 пъти по-високи спрямо средните при 4G, по данни на А1, огласени днес.

5G мрежата на А1 стартира тестово в края на ноември 2020-а в София и Бургас, който се превърна в първия 5G град в страната с покритие на населението на открито от над 90%. В момента телекомът предлага 5G ULTRA в над 75 града и курорта страната.

А1 изгражда 5G ULTRA с оборудване от европейски доставчици и използва честотна лента от 100 MHz вместо 5G DSS решение, при което ресурсът е споделен и не се наблюдават чувствителни разлики спрямо предишното поколение мрежи. По този начин компанията предлага гигабитови скорости на потребителите, които надхвърлят многократно бързината на 4G.

Високите скорости в 5G ULTRA бяха потвърдени от Ookla, която определи мрежата на А1 за най-бързата в България за 2021 година. Също така 5G ULTRA регистрира най-високи средни скорости по 5G в независимо измерване в 9 града на асоциация „Активни потребители”, което е извършено в края на октомври 2021 г., припомниха от телекома.

Най-активни в използването на възможностите на петото поколение мрежа на А1 през октомври са били потребителите в София, които са генерирали 54% от 5G трафика, следвани от Варна (9%) и Пловдив (8%). На четвърто място по 5G трафик е Бургас с 5%, следван от Стара Загора и Велико Търново с по 3%.

През октомври е отчетен и най-големият трафик през 5G ULTRA, направен от един потребител със смартфон – 2 891 878 MB мобилен интернет в рамките на месеца. Това количество данни е равно на около 403-часов стрийминг на видео с 4K резолюция или сваляне на около 565 филма с HD резолюция (филм 90 мин.).

През последната една година на пазара се появяват и все по-голям брой смартфони и други мобилни устройства, които поддържат 5G и са съвместими с 5G ULTRA. Портфолиото на А1 от 5G съвместими смартфони вече включва над 40 модела.

Към октомври 2021 г. 38,4% от трафика през 5G ULTRA е генериран от мобилни устройства с iOS, а 44,3% от трафика през месеца от смартфони с операционна система Android. 17,3% от трафика се създава от потребители на услугата за домашен интернет през 5G мрежа – Net Box.

Коментари по темата: „5G мрежата на A1 е средно 3,5 пъти по-бърза от 4G”

добавете коментар...

  1. :o)

    ще бъда кратък 5G да го дуФа…4G форевър!

  2. незнаен

    а защо само в градовете а по селата я няма.плащаме си на същите тарифи а обхвата еслаб.и то от години.слаб обхват за всички G мрежи а цените едни и същи.

  3. Филанкишията

    А какви други да са ?
    И в други технологични сайтове е фрашкано с такива реклами …

  4. мъци

    брат, вече от всякъде си личи, че сте платени :((( жалко

Коментар