Строб-оръжия използвани за първи път тези дни?

Мигрантите, които се опитват да достигнат до Европа, са били обгазени със сълзотворен газ
(снимка: Twitter/Straz_Graniczna)

Строб-осветлението е един от всички видове осветление, които фотографите използват за заснемане на своите кадри. Характерни за него са резките, силни светкавици, които моментно озаряват обекта. Но сега строб-светлина е била използвана и като форма на оръжие. Приложено е от беларуски войници, за да зашеметят полските военни части по време на сблъсък на границата между двете страни миналата седмица.

„Мигрантите, които се опитват да достигнат до Европа, са били обгазени със сълзотворен газ, използван срещу полските войници… на източната граница на Европейския съюз близо до град Черемча”, съобщи Metro.co. „Граничните сили на Полша разпространиха кадри, на които се вижда как войниците им са „заслепени от лазери и стробоскопи”.

Белоруските войски са използвали стробоскопи срещу полските сили, пише и New Scientist. „Строб оръжията, предназначени да замаят или обездвижват опонентите чрез мигаща светлина, се разработват още от Втората световна война, но изглежда, че това е първата им употреба в ситуация, която е под нивото на откритата война”.

Строб-осветлението като оръжие е предназначено да предизвиква „болест на трептенето”, при което жертвата бива замаяна, получава гадене, а може и да бъде напълно обездвижена. Разработчиците предполагат, че това може да е средство за обезвреждане на въоръжени престъпници или за разпръскване на бунтуващи се тълпи.

„Ако всичко върви по план, скоро полицията и граничарите ще може да използват оръжието сериозно”, отбелязва New Scientst.

Това е противоречива идея. Несигурността идва оттам, че сред учените няма единство по въпроса дали изобщо съществува „болест на трептенето”, колко ефективни биха били строб-оръжията и какви са техните потенциални опасности. Според някои изследвания, по-малко от един от всеки трима души би бил уязвим на подобна атака.

Коментари по темата: „Строб-оръжия използвани за първи път тези дни?”

добавете коментар...

  1. Мигащия

    Който не е ходил на дискотека, ще се е замаян.

Коментар