Задава се най-мощният процесор за смарт телевизори

Смарт телевизори с новия чип MediaTek Pentonic 2000 се очакват през следващата година
(снимка: MediaTek)

Тайванският чипмейкър MediaTek обяви нова процесорна платформа Pentonic 2000 за следващо поколение 8K телевизори от висок клас. Чипът се очертава като най-мощната SoC (система на чип) за смарт телевизори, според пазарните наблюдатели.

Pentonic 2000 е първият в света комерсиален телевизионен чип, направен по 7-нанометрова технология N7 на TSMC (водещия производител на чипове по поръчка), съобщи Gizchina. Тази технология носи нови нива на производителност и ефективност. Процесорът поддържа не само 8K 120Hz дисплеи, но и 144Hz компютри за игри и конзоли от последно поколение.

Освен това новата SoC е съвместима с технологията MEMC, която заедно с MediaTek APU интелигентно мащабира съдържанието с ниска разделителна способност и подобрява качеството на картираната в реално време. В допълнение Pentonic 2000 поддържа интелигентен изглед, който позволява множество екрани „картина в картина” (PiP) или „картина по картина” (PbP).

MediaTek твърди, че новият чипсет интегрира най-бързите централни процесори (CPU) и графични процесори (GPU) в телевизионната индустрия, с ултра-широка шина на паметта и ултра-бързо UFS 3.1 съхранение. Чипът може да бъде сдвоен с Wi-Fi 6E и дори с 5G модеми, за да осигури най-бързата безжична връзка за 8K стрийминг.

Pentonic 2000 е и първият комерсиален 8K телевизионен чип с мултимедийна поддръжка на Versatile Video Coding (VVC) H.266, с подобрена ефективност на компресиране. Чипът поддържа също последните технологии за изображения и аудио на Dolby, за да осигури кинематографично изживяване чрез Dolby Vision и Dolby Atmos.

Смарт телевизори с новия чипсет Pentonic 2000 се очакват на пазарите по целия свят през 2022 г. от различни производители.

Коментари по темата: „Задава се най-мощният процесор за смарт телевизори”

добавете коментар...

  1. някой си

    В грешка си за последното – няма никакъв проблем да има такъв телевизор.

  2. Петко

    Логиката е, че пералнята спокойно може да си работи с чип от 2000г и ще й е предостатъчен. Телевизора с такъв чип няма да може даже да запали, да не говорим да извади 8к графика, игри и тн.

    А за коли има също.

  3. Dinoas

    Абе не виждам логиката… Чипове за перални и автомобили няма, но за скъпи телевизори има всичко

Коментар