Индия възнамерява да забрани частните криптовалути

Индия поема по пътя на Китай и вероятно ще се отърве от частните криптовалути
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия е готова да продължи с плана си за забрана на повечето криптовалути в страната съгласно дългоочакван нов законопроект. Забраната ще се отнася за всички частни криптовалути, с някои изключения.

Според правителствен бюлетин, забраната е част от предложения законопроект за криптовалутите и регулирането на официалната цифрова валута, която ще бъде представена след известно време, съобщи BBC. Новата норма има за цел „да създаде улесняваща рамка за създаването на официалната цифрова валута, издавана от Банковия резерв на Индия (RBI)”.

През последните месеци се смяташе, че правителството може да смекчи позицията си по отношение на криптовалутите, като се предполагаше, че ще се опита да ги регулира като активи, вместо като средство за плащане.

Решението на Индия повлия отрицателно на пазарната стойност на повечето криптовалути. Въпреки това Глен Гудман, автор на The Crypto Trader, каза пред радиопрограмата World Business Report на BBC, че глобалното въздействие е „относително малко”. „Дори когато Китай реши да забрани криптовалутата – а това беше наистина голямо събитие – то не изби напълно крипто-пазарите”, коментира Гудман.

Според видеорепортаж на местното новинарско издание India Today, търговията с криптовалути вероятно ще продължи съгласно предложения законопроект, стига потребителите да купуват от борси, които отговарят на определени изисквания. В информацията се посочва, че законопроектът може да се съсредоточи върху ограничаването на това на кого е разрешено да създава криптовалути – с цел защита на инвеститорите.

Според пазарните наблюдатели, правителствата възприемат много различни подходи към това как боравят с криптовалутите и какъв потенциал виждат в тях. Някои ги възприемат като заплаха, други – като възможност, а трети – като нещо средно.

Показателно е, че правителството на Ел Салвадор строи цял град за добив на криптовалути с помощта на геотермална енергия. В същото време Китай иска да се отърве от всички цифрови валути, с изключение на собствената. Вероятно Индия иска да поеме по същия път, смятат анализатори.

Коментари по темата: „Индия възнамерява да забрани частните криптовалути”

добавете коментар...

  1. jj

    “Решението на Индия повлия отрицателно на пазарната стойност на повечето криптовалути.” – дали? Я, преводача да влезне в coinmarketcap да види какво се случва днес.

  2. jj

    Ще трябва да забрани и интернета, че то не става току така тая работа

Коментар