Тайван иска да произвежда чипове в Източна Европа

Глобалният недостиг на чипове затрудни дейността на много индустрии
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайван обмисля сътрудничество в областта на полупроводниците с три източноевропейски държави. Решението най-вероятно ще срещне подкрепа от Брюксел, който ухажва тайванските фирми за чипове с надежда да ги привлече да произвеждат своя продукция в ЕС.

Тайван е своеобразна технологична „суперсила” – дом на компании като TSMC, с която се свързват надеждите за справяне с глобалния недостиг на чипове. Дефицитът принуди много производители на техника да ограничат продукцията си. Сред тях са фирми за потребителска електроника, битова техника, автомобили, медицинско оборудване, отбелязва Ройтерс.

Кунг Минг-хсин, който оглавява Националния съвет за развитие на Тайван, каза пред репортери след посещението си в Словакия, Чехия и Литва миналия месец, че и трите страни са заявили явен интерес към евентуално производство на чипове в сътрудничество с азиатската страна.

Тайван ще формира работни групи с трите страни, за да преценят какви са възможностите за сътрудничество в сферата на чиповете. Наред с това Тайван може би ще осигури стипендии за техническо обучение, добави Минг-хсин.

„Цялата верига за доставки на полупроводници е огромна. Много страни могат да играят различни роли”, казва шефът на Националния съвет за развитие на Тайван.

Коментари по темата: „Тайван иска да произвежда чипове в Източна Европа”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Пак заработваш …

  2. Фофуфен

    Пак бози плямпаш…

  3. Фофу

    Аууу, дежурните цоциалистически ревачки пак се браха и зареваха малоумия. Каква сила, какъв СИВ. В СИВ нареждат и ние правим. И после изнасяме. И после се оказва, че не сме изнасяли компютри, а компоти. И не сме изнесли, а ни ги връщат.

    Ако нещо хубаво се е случва в Бг, ревачките пак вият, че било на парче и на ишлеме и че сме били бели роби.

    Та за пари се реве всеки ден.

  4. еХперт

    Още един изпуснат влак. Следващият не се знае кога ще дойде.

  5. ДЗУ

    …а ние бяхме сила в СИВ, нямаме стратегия сега, а имаме нужда от това и сме в много благоприятно географско и логистично положение.
    Правителството, което и да е, трябва да привлече инвестиции във високите технологии, а не в банковият,хранителният или сектори, които ни правят рая.
    ….баси имахме си всичко, а сега не….
    Жалко.
    Словения дръпна много с индустрията на високи технологии
    Чехия също си запази производствата, а не ги приватизира и разпарчетоса.

Коментар