Xiaomi отваря завод за електромобили в Пекин

Xiaomi планира да произвежда по 300 000 електромобила годишно
(снимка: MI)

Китайският производител на смартфони Xiaomi ще построи завод за електромобили в Пекин. Фабриката ще произвежда 300 000 електрически превозни средства годишно, съобщиха от ръководството на китайската фирма.

Заводът ще бъде построен на две фази. Xiaomi ще изгради също така своя автомобилна „централа”, офиси за продажби и развоен център в зоната за икономическо и технологично развитие на Пекин, предаде Ройтерс.

Очаква се серийното производство на електромобили в завода да започне през 2024 г. Xiaomi обещава, че ще пуска нова електрическа кола всяка година, и се надява да продаде 900 000 автомобила през първите три години.

Още през март тази година Xiaomi обяви, че възнамерява да инвестира 10 милиарда долара в ново подразделение, което ще произвежда електрически превозни средства. Въпросната сума ще бъде разпределена за 10 години.

Междувременно компанията отваря хиляди магазини, за да стимулира растежа на продажбите на смартфони на вътрешния пазар, като в бъдеще планира да ги използва като канал за продажба на електрически превозни средства.

Коментари по темата: „Xiaomi отваря завод за електромобили в Пекин”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Време е Щатите да им наложат санкции, че и тези китайци много започнаха да надигат глава.

Коментар