ЕС иска повече младежи да учат киберсигурност

Недостигът на специалисти в сферата на киберсигурността е гореща тема навсякъде по света
(снимка: CC0 Public Domain)

ЕС се нуждае от повече дипломирани специалисти по киберсигурност, за да покрие недостига на квалифицирани експерти в областта, според доклад на агенцията за онлайн сигурност ENISA. Публичните сектори в страните от ЕС трябва да „подкрепят единен подход” към висшето образование, насочено към инфосигурността, се казва в становището. Става дума за проблем, който в никакъв случай не е уникален за блока.

В нов доклад, озаглавен „Преодоляване на недостига на умения за киберсигурност в ЕС и пропуските чрез висше образование”, академиците Джейсън Нурс и Константинос Адамос, заедно с Атанасиос Граматопулос и Фабио Ди Франко от ENISA, заявяват, че Европейският съюз трябва да мотивира повече студенти да се запишат за изучаване и завършване на образователни степени в сферата на киберсигурността.

Докладът е установил, че по-голямата част от образователните степени по киберсигурност, предлагани в 27-те държави от ЕС – по-конкретно 77 процента – са на ниво магистърска степен, отбелязва The Register. Малко под една пета (17 процента) са бакалавърски степени, докато 6 процента са на ниво „следдипломна квалификация”.

Професор Нурс от Университета в Кент коментира, че тези образователни степени в сферата на инфосигурността са ценен метод за обучение на нови професионалисти за индустрията: „Многостепенният подход има много по-голям шанс за постигане дълготрайно решение. Професионалните сертификати са ценни, но те често влизат в действие само при професионалисти, които вече са в индустрията”, обяснява професорът.

„Чрез развиването на уменията на студентите във висшето образование се повишава базовото ниво на бъдещите професионалисти и се развива по-устойчив набор от хора, които могат да работят в информационния сектор”, допълва той.

Наред с това проф. Нурс казва за изследването на ENISA, че докато образователните програми в университетите в ЕС като цяло отговарят на нуждите на индустрията за информационна сигурност в ЕС, „по-малко техническите” страни на киберсигурността се нуждаят от повече внимание.  „Реалността е, че кибернетичното пространство не е чисто техническа материя и теми като управление, риск, съответствие и закон ще станат по-важни в бъдеще”, коментира професорът.

Недостигът на квалифицирани специалисти в сферата на киберсигурността е гореща тема навсякъде по света. Търсенето на хора с умения в информационната сигурност нараства все повече на фона на зачестяващите кибератаки срещу публичния и частния сектор.

Факт е, че индустрията разполага с широк набор от сертификати за професионализъм и висок клас умения, достъпни за специалистите по информационна сигурност, но в същото време повечето от тези сертификати отиват в ръцете на хора, които вече имат професионален опит на работното място.

Към това може да се добави и още един аспект на проблема. „Според мен известността на магистърските програми в сравнение с бакалавърските степени не е непременно поради предпоставката за необходимостта от висока степен в компютърните умения“, коментира проф. Нурс.

„Това може да е по-скоро артефакт, заради начина, по който са разработени повечето от съществуващите магистърски курсове – и суровата истина е, че за съжаление много хора все още гледат на киберсигурността като на допълнение към компютърните специалности”.

Коментари по темата: „ЕС иска повече младежи да учат киберсигурност”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Киберсигурност?? Ефимерно понятие на днешно време!

Коментар